Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Христов създава 3D принтирани конструкторни играчки с помощта на модерна технология

10
Снимка: личен архив

Преследвайки една мечта, трябва да се освободиш от товара на очакванията и просто да последваш знаците на пътя. А когато изгубиш и последната следа и се озовеш на непознато място, с доверие да погледнеш към откриващия се пред очите ти нов хоризонт.

Явор Христов знае отлично какво означава една голяма, макар и несбъдната мечта, да те отведе до място, на което да се чувстваш полезен и удовлетворен. Преди пет години той мечтае да създаде соларен самолет, а днес чрез своя проект Brick3с най-съвременна технология развива детското въображение и откривателски дух.

"Ние създаваме дизайните за 3D принтирани конструкторни играчки и продаваме файловете на нашите клиенти – разказва младият предприемач. – По този начин всеки може да избере в какъв цвят и размер да бъде неговата играчка. И тъй той като притежава завинаги файла, ако някое дете загуби например една от гумите на състезателната количка, ще принтира нова – за разлика от традиционните конструктори, при които трябва да купи нов комплект. С други думи, резервните части винаги ще му бъдат под ръка."

Явор Христов
Зад усъвършенстването на идеята освен Явор Христов като 3D modeling инженер застават още двама души – дизайнерът Васил Бочев и Симеон Симеонов, с голям опит в 3D принтирането и маркетинга. Екипът на Brick3D ще представи своя продукт на 19 септември т.г. в "Тук-Там Кошер" в столичния Интер Експо Център, който по традиция събира хора и организации от бизнеса, технологиите и креативната индустрия у нас.

Една от целите, които си поставят създателите на 3D играчките, е да обучат децата и младежите на новата технология чрез достъпен като цена продукт с огромна възможност за персонализиране.


"Технологията може да бъде много полезна, независимо дали става дума за играчки или за други неща – обяснява Явор Христов. – Нашият колега Симеон Симеонов например използва същите 3D принтери, за да прави авточасти. Принтерите са изключително достъпни – някои от тях на цена от 150 лв., което означава, че четири от тях струват колкото една готварска печка. Въобще тези технологии могат да се използват за декорация и други играчки, за практични части, за замяна и поправяне на различни вещи, за учене на инженерство. При това не е задължително човек да се обучава на всичките тези неща. Модерните 3D принтери са толкова развити, че той може да влезе в интернет, да изтегли безплатен модел и да има полза за дома си, за своето хоби или за каквото и да било друго."

В случая обаче става въпрос за конструкторни блокчета, с които всяко дете може да направи растение, състезателна кола и дори изтребител.


"В момента развиваме още два нови комплекта, които скоро ще публикуваме – добавя Явор Христов. – Единият е камион, наподобяващ ТИР с големи ремаркета. Искаме да направим също така нови видове самолети, така че да има повече разнообразие за децата."

А жива ли е все още някогашната мечта за създаването на TwinRay – двуместен летателен апарат, който се захранва със слънчева енергия по време на полет и издържа 600 км във въздуха на батерии?

"За съжаление, не – отговаря Явор Христов. – Ние просто изпуснахме момента, което доведе до забавяне на проекта при прототипирането и до липса на възможности за инвеститори.

И макар че този проект тогава беше прекалено голям за нашия опит, уменията, които натрупахме в проектовото менажиране, днес ни помагат да се справяме толкова добре и да успяваме. Личната ми цел с тези стартъпи не е просто да печеля пари, а да направя нещо, което да допринесе по някакъв начин за хората. Дори едно дарение на детска градина и радостта на децата за мен е успех. Затова и фактът, че този опит ни е помогнал толкова много сега да успяваме с Brick3D, много ме радва."


Явор Христов е по-скоро оптимист, че у нас има място за креативни млади хора като него, които да постигат целите си и да вървят напред.

"Благодарение на навлизането на този вид технология, макар и бавно, в България определено има голямо място за това – казва той. – Тя предоставя възможността на всички да правят нещо, защото могат да започнат почти без никаква инфраструктура и да създадат продукт, който да предоставят на хората – или дигитално, или физически само с един 3D принтер у тях. Така че тази технология дава огромен шанс както на фирми, така и на любители да развиват дейност. И, да, в страната ни има място за подобна креативност."

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Служебният премиер отива в Брюксел за лидерска среща на ЕС

За трайно уреждане на конфликта ще е нужен диалог между всички страни, се подчертава в заключителното комюнике подписано от 80 страни в Швейцария на международната конференция за мир в Украйна. В документа, подкрепен от мнозинството участници се..

публикувано на 16.06.24 в 17:33

Седмицата започва с горещи температури

В понеделник  ще е слънчево, след обяд над западните масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 35°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево. След..

публикувано на 16.06.24 в 13:44
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ не дава повече ключа от управлението на друга политически сила

Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да помогнем на хората бързо. Но само при вариант, в който направим правителство. Това обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в пострадалите от градушката села в област Велико Търново...

публикувано на 16.06.24 в 12:18