Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи учебен ден в българските училища в Рим и Флоренция

Райна Кабаиванска с лично послание към децата и учителите им

7
Снимка: Личен архив

И тази година българското училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим отвори врати, за да продължи мисията си на разпространител на българския език и култура в Италия. Да окуражи децата и техните преподаватели, дойде и посланикът ни в Рим Тодор Стоянов, а кулминацията на празника беше пред паметника на Иван Вазов в италианската столица. Там ученици, родители и учители поднесоха цветя и рецитираха стихове, информира създателят на училището Венета Ненкова.


Важна част от работата на образователното средище е свързана с издирване, превод и публикуване на текстове за италианско-българските връзки, а също - създаване на късометражни филми за събития и личности, допринесли за сближаването на двата народа. 


На откриването на учебната година беше представен двуезичен филм за скулптора Арналдо Дзоки, автор на емблематични паметници в София, Русе и други български градове, озвучен от децата на ЧДГ "Смехорания" в гр.Русе, но също така преведен със субтитри от българчетата в Италия. Гостите на празника се насладиха и на изложбата „Приказният свят на природата 23“, организирана от русенското сдружение „Дунавско сияние“. 


В събитието в Рим участваха и преподаватели от ВТУ ”Св.Св. Кирил и Методий”, гостуващи по повод обсъждането на проблеми, свързани с преподаването на български език и култура в чуждоезикова среда по националната програма за утвърждаване на българистиката по света и по европейската „Еразъм +“.


Не по-малко вълнуващо беше преживяването на първия учебен ден и във Флоренция, където първият учебен ден в българското училище беше съпроводен с поздрав от световноизвестната оперна прима Райна Кабаиванска. Тя пожела на всички деца в Италия успешна нова година!

Усмихнати и пълни с положителен заряд деца и още по-мотивирани учители и родители прекрачиха отново прага на българското училище в града на Медичите! Специални благодарности бяха отправени към всички деца, родители и учители от управителния съвет на училището за всеотдайността и мотивацията да продължат заедно напред и нагоре по пътищата на знанието. На добър час! 

Снимки: Училище "Асен и Илия Пейкови"

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44