Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи учебен ден в българските училища в Рим и Флоренция

Райна Кабаиванска с лично послание към децата и учителите им

7
Снимка: Личен архив

И тази година българското училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим отвори врати, за да продължи мисията си на разпространител на българския език и култура в Италия. Да окуражи децата и техните преподаватели, дойде и посланикът ни в Рим Тодор Стоянов, а кулминацията на празника беше пред паметника на Иван Вазов в италианската столица. Там ученици, родители и учители поднесоха цветя и рецитираха стихове, информира създателят на училището Венета Ненкова.


Важна част от работата на образователното средище е свързана с издирване, превод и публикуване на текстове за италианско-българските връзки, а също - създаване на късометражни филми за събития и личности, допринесли за сближаването на двата народа. 


На откриването на учебната година беше представен двуезичен филм за скулптора Арналдо Дзоки, автор на емблематични паметници в София, Русе и други български градове, озвучен от децата на ЧДГ "Смехорания" в гр.Русе, но също така преведен със субтитри от българчетата в Италия. Гостите на празника се насладиха и на изложбата „Приказният свят на природата 23“, организирана от русенското сдружение „Дунавско сияние“. 


В събитието в Рим участваха и преподаватели от ВТУ ”Св.Св. Кирил и Методий”, гостуващи по повод обсъждането на проблеми, свързани с преподаването на български език и култура в чуждоезикова среда по националната програма за утвърждаване на българистиката по света и по европейската „Еразъм +“.


Не по-малко вълнуващо беше преживяването на първия учебен ден и във Флоренция, където първият учебен ден в българското училище беше съпроводен с поздрав от световноизвестната оперна прима Райна Кабаиванска. Тя пожела на всички деца в Италия успешна нова година!

Усмихнати и пълни с положителен заряд деца и още по-мотивирани учители и родители прекрачиха отново прага на българското училище в града на Медичите! Специални благодарности бяха отправени към всички деца, родители и учители от управителния съвет на училището за всеотдайността и мотивацията да продължат заедно напред и нагоре по пътищата на знанието. На добър час! 

Снимки: Училище "Асен и Илия Пейкови"

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В 60 държави по света ще гласуват българите за Народно събрание на 9 юни

С решение на ЦИК са определени 769 избирателни секции в 60 държави за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание . Най-много секции има в Турция – 166, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 118, Германия – 103, Испания – 64,..

публикувано на 23.05.24 в 20:22

Българите в Северна Македония ще гласуват на евроизборите в Скопие и Битоля

На две места в Република Северна Македония – в посолството на България в Скопие и в Генералното консулство на страната в Битоля, българските граждани ще могат да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент на 9 юни. Общо 120 са..

публикувано на 21.05.24 в 08:42

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04