Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Земеделците обявиха край на протеста си

Снимка: БТА

Земеделски производители обявиха край на протеста си. Техни представители ще подпишат в София предложения от правителството меморандум. Той предвижда продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция през стопанската 2022-2023 г. 
Водят се преговори с ЕК за забраняване на внос от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от обема на нетното национално производство. Предвиждат се различни финансови компенсации за сектора. Днес правителството одобри допълнителни разходи от бюджета към Държавен фонд "Земеделие" в размер на 63 млн. лв. за 2023 г. в подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.
По-рано днес земеделците се бяха събрали в близост до столицата с намерение да влязат с тежка техника в центъра на София в знак на протест срещу отпадналата забрана за внос на украинско зърно. При тях дойде лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, но той беше изгонен - протестиращите заявиха, че не искат политизация на протеста.

Още от категорията

България днес – 1 декември 2023 г.

На 1 декември в „България днес“ говорим за Световния ден за борба със СПИН, за празника на Военномедицинската академия и за ролята на военните лекари в съвременния ни свят. По традиция правим преглед на събитията с балкански адрес от изминалата..

публикувано на 01.12.23 в 19:00

Ще е топло, има жълт код за силен вятър в Източна България и по морето

В събота, 2 декември,  ще е облачно и мъгливо в западните части на България. Умерен югозападен вятър ще продължи да носи топъл въздух. В Източна България и планинските масиви вятърът ще е поривист и силен. Минималните температури ще са от 0° на запад до..

публикувано на 01.12.23 в 18:45

Българските военни лекари се включват в десетки мисии в горещите точки на света

Военномедицинската академия в София отбелязва 132 години от създаването си – на 1 декември 1891 г. влиза в сила Заповед на военния министър, с която се създава Софийска обща гарнизонна болница, а за неин първи началник е назначен д-р Георги Золотович,..

публикувано на 01.12.23 в 11:10