Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Готвят посещение на премиера в Австрия по темата Шенген

Украйна оценява, че решението на България да не удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти не е било леко, коментира външният министър Мария Габриел в кулоарите на Срещата на ООН в Ню Йорк. "Но точно защото изразяваш солидарност в този момент на трудност и имаш силата да вземеш такива решения, това се оценява", каза Габриел, която преди това проведе срещи с президентите на Украйна и Румъния Володимир Зеленски и Клаус Йоханис и с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя е приветствала решението на България и Румъния да не продължават забраната.

Външният министър заяви, че заради ветото на Виена срещу приемането на България в Шенгенското пространство е планирано посещение на българския премиер в Астрия. "Но аз смятам, че когато отиваш на посещение, отиваш когато си близо до резултат. Ние преди това искаме да си свършим работата", поясни Габриел.

Вицепремиерът и външен министър подписа за България Споразумението към Конвенцията на ООН по морско право за съхранение и устойчиво използване на морското биологично разнообразие в зоните на Свободния океан отвъд национална юрисдикция.


БНР подкасти:

Още от категорията

Христо Хинков

Сериозни финансови нарушения зад уволнението на директора на "Пирогов"

Здравният министър Христо Хинков заяви на брифинг, че е уволнил директора на най-голямата болница "Пирогов" заради сериозни финансови нарушения, констатирани в одитния доклад от проверката в лечебното заведение, предаде репортерът на БНР Цветелина..

публикувано на 06.12.23 в 16:11

ГЕРБ наказва “некоалиционния” си партньор заради неспазване на ангажименти

ГЕРБ ще бойкотира пленарните заседания с изключение на тези, засягащи промените в Конституцията, обяви председателят на парламентарната ѝ група Десислава Атанасова. “ Няма да подкрепим нито един законопроект на Министерския съвет, докато няма реален..

публикувано на 05.12.23 в 15:23

Президентът наложи вето на износа на бронирана транспортна техника за Украйна

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна стари, разконсервирани бронетранспортьори. В мотивите към ветото пише, че депутатите не са били..

публикувано на 04.12.23 в 18:10