Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Съветът на Европа обвини Скопие в антибългарска реч на омразата


В доклада си за Република Северна Македония Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ECRI) към Съвета на Европа обърна внимание на случаите на насилие срещу македонците с българско самосъзнание и използвания срещу тях език на омраза. „Случаи на насилие срещу лица и организации на граждани на Северна Македония, които се самоопределят като българи, са възниквали неколкократно, а в същото време властите закриват някои съществуващи български културни сдружения“, се отбелязва в доклада, предаде кореспондентката на БНР в Брюксел Ангелина Пискова. Посочва се, че типичен използван антибългарски стереотип е етикетирането на всички българи като „фашисти“. Друга широко разпространена обида се отнася до българките, които са определяни като "евтини проститутки". Също така се обръща внимание на случая, при който през януари 2023 г. беше пребит секретарят на Българския културен клуб „Цар Борис III“. Според комисията се очертава модел на отношение, който поражда сериозна загриженост и налага спешни действия от страна на властите, не само чрез осъждане на езика на омразата и насилието и изправяне на извършителите на престъпления от омраза пред съда, но и чрез системно противодействие на антибългарския публичен дискурс, за да се спре и обърне тази тревожна тенденция.

Заради войната в Украйна в Албания създават структура от 2100 резервисти


Създаването на структура от 2100 резервисти предвижда подготвен в Албания проектозакон за резерва на въоръжените сили на страната, съобщава Albanian Post. Структурата ще е неразделна част от албанските Въоръжени сили. Промяната произтича от членството в НАТО, регионалната ситуация и особено от настоящия конфликт между Русия и Украйна, се подчертава в проекта. Властите предвиждат да мобилизират не само тези, които са служили във въоръжените сили, но и цивилни лица, които не са били войници, но отговарят на условията и критериите на Министерството на отбраната. Предвижда се отбиването на служба в резерва да бъде разрешено и на албански граждани с двойно гражданство. Също така се увеличава възрастта за военна служба на резервистите от 50 до 60 години за офицерите, а за войниците – до 50 години.

Ердоган покани Мъск да строи завод на Tesla в Турция


Турският президент Реджеп Ердоган е предложил на изпълнителния директор на производителя на електромобили Илън Мъск изграждане на завод на компанията му в Турция, съобщи Дирекцията по комуникации на турското президентство. Това се случва след като през май американският милиардер обяви, че търси нова локация за разпространение на бизнеса си, която ще обяви до края на 2023 г. Ердоган и Мъск са разговаряли в т. нар. Турски дом в Ню Йорк в рамките на визитата на турския президент в САЩ за сесията на Общото събрание на ООН. Мъск е посочил, че много турски доставчици вече работят с Tesla и че Турция е сред най-важните кандидати за следващ завод на компанията. Двамата са обсъдили и турската програма за безпилотни бойни дронове.

В Гърция създадоха роботизирана проходилка за хора с двигателни затруднения


Учени от Националния технически университет в Атина разработиха роботизирана проходилка за хора с двигателни затруднения. Прототипът беше представен на Солунския международен панаир, предаде БТА. Проходилката има различни функции за връзка с човека. Има камери отпред и отзад, както и трета камера, която сканира потребителя. Устройството дава указания за рехабилитационни упражнения, коригира изпълнението им и дава оценка на пациента, обобщава резултатите и ги изпраща на лекуващия лекар, който следи рехабилитацията. Проходилката в известна степен може да отгатва намеренията на потребителя съобразно движенията му и с помощта на сензори за препятствия да изчисли безопасен маршрут. За хора с умствени затруднения може да бъде зададен маршрут, по който проходилката да отведе пациента до определено помещение.

България, Гърция, Румъния и Хърватия приеха обща декларация за разширяването на Шенген


Силната и ефективна свързаност изисква добре развита инфраструктура и безпрепятствено движение на хора и стоки. Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще допринесе за повишаване на устойчивостта и просперитета в целия регион и в Европа. Това заявиха България, Гърция, Румъния и Хърватия след четиристранна среща на външните им министри в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. "Срещата е знакова. Четирите държави сме членове на ЕС и НАТО, а това прави регионалното сътрудничество още по-значимо”, коментира вицепремиерът на България Мария Габриел. Сред обсъдените теми на четиристранната среща са били инициативата „Три морета” и регионалната и икономическа свързаност.

Съставил: Миглена Иванова

Снимки: coe.int, mod.gov.al, aa.com.tr, БТА, Министерство на външните работи

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30