Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България ще закупи бойни машини “Страйкър”

Снимка: en.wikipedia.org

Закупуването на нови бойни машини “Страйкър” за Сухопътните войски е една от целите, заложени в приетия от Министерския съвет Проект за инвестиционен разход “Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”. Решението става факт, след като Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на страната ни на 183 превозни средства от фамилията “Страйкър“ за 1,5 млрд. долара.

Целта на проекта е България да постигне оперативна съвместимост с армиите на съюзниците ни в НАТО, да придобие способности за отбрана самостоятелно, в съвместна операция и в системата за колективна отбрана, както и да участва в съюзни операции извън нашата територия.

БНР подкасти:

Още от категорията

Президентът наложи вето на износа на бронирана транспортна техника за Украйна

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна стари, разконсервирани бронетранспортьори. В мотивите към ветото пише, че депутатите не са били..

публикувано на 04.12.23 в 18:10
Марейд Макгинес

Еврокомисарят по финансовата стабилност Марейд Макгинес пристига на работно посещение

Еврокомисарят по въпросите на финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес пристига в страната ни на двудневно работно посещение, съобщи Представителството на Европейската комисия в България. Днес тя ще се..

публикувано на 04.12.23 в 07:00
Мария Габриел

Външнополитическата стратегия на България във фокуса на форум

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел днес ще бъде домакин на конференцията “Външнополитическата стратегия на Република България - предизвикателства и възможности”, която ще се проведе в Дома на Европа в София, съобщи МВнР. В анонса към..

публикувано на 04.12.23 в 06:00