Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческа възстановка и красиви гледки по маршрута на ретро влак

Снимка: БГНЕС

Ретро влак с парен локомотив заедно с четири седящи вагона и още един от правителствения влак „Витоша Експрес“ потегли към Мездра от столичната Централна гара. Пътуването е организирано от БДЖ и Сдружение „Обединени Балкани“ по повод Деня на Независимостта и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници.

На гара Курило беше пресъздадена историческа сцена – княз Фердинанд I слезе от влака и прочете манифеста за обявяване на Независимостта на България.

Маршрутът на ретро композицията включва престой и в Реброво и Своге, където организаторите също са подготвили програма за посрещането на ретро композицията.

Ако пътуващите изберат да слязат на гара Лакатник или спирка Черепиш, ще могат да се насладят на планинска разходка или да посетят Черепишкия манастир.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Интензивен трафик на границата с Гърция

Интензивен е трафикът на граничния пункт "Кулата-Промахон" в първия от поредицата почивни дни, съобщава кореспондентката на БНР Кети Тренчева. И в двете посоки - към Гърция и към България, повече са леките автомобили. В ранните сутрешни часове са се..

публикувано на 01.05.24 в 11:26

Шествие на профсъюзите за Деня на труда

По повод отбелязвания днес международен Ден на труда КТ "Подкрепа" организира традиционното си празнично шествие в София. Шествието тръгва от 11 часа от столичния площад "Света Неделя" до музея "Земята и хората", където от 12:30 ще започне 9-часов..

публикувано на 01.05.24 в 11:09

България днес - 1 май 2024 г.

Без труд почивката не е сладка, казват старите българи. А и ако работата ви е нещото, което обичате, вие сте истински късметлии. Каквато е и младата Цвети Недкова, с която ще ви срещнем в празничното издание на "България днес". В него ще говорим още за..

публикувано на 01.05.24 в 08:00