Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Румъния говорят с един и същи глас за Шенген

Евродепутати с общ брифинг на границата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският евродепутат Илхан Кючюк и румънският Влад Ботош оповестиха на обща пресконференция на граничния пункт “Дунав мост”, че заедно ще посетят Нидерландия и Австрия, за да потърсят подкрепа за членството в Шенген на собствените си страни. Двамата се надяват България и Румъния да станат част от Шенгенското пространство до края на годината.

Евродепутатите от “Обнови Европа” изтъкнаха, че имат конкретни очаквания от правителствата, които спират приемането на България и Румъния в Шенген, и декларираха, че двете държави говорят с един и същи глас.

Австрия ще вдигне ветото за Шенген след изборите догодина

Председателят на партия “Съюз за спасение на Румъния” Каталин Друла заяви, че няма никаква причина страните да бъдат държани извън пространството за свободно придвижване. Той призова българското и румънското правителство да премахнат таксата за преминаване през “Дунав мост” като символична крачка към влизането в Шенген.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06