Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българи от Ню Йорк празнуваха Деня на независимостта с външния ни министър

Снимка: Генерално консулство Ню Йорк

Генералното консулство на България в Ню Йорк стана домакин на емоционална българска вечер. По повод Деня на независимостта, десетки българи и техните семейства се срещнаха с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, информират от пресцентъра на ведомството. На приема са присъствали също Лъчезара Стоева, посланик в Постоянното представителство на Република България към ООН, заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски, представители на Министерския съвет и на дипломатическата служба.


Министър Габриел е останала силно впечатлена от енергията, разнообразните интереси и постиженията на българската общност в североизточните щати на САЩ, информират от Генералното консулство на България в Ню Йорк. „Зареждаща и сърдечна среща с българската общност в Ню Йорк по повод Деня на Независимостта на България. История, култура, таланти - благодаря за топлото посрещане и споделен опит“ – написа по-късно и самата Мария Габриел във Фейсбук.

Мария Габриел и Ангел Ангелов

В приветствията и на вицепремиера, и на генералния консул на България в Ню Йорк Ангел Ангелов беше обърнато специално внимание на успехите на българската дипломация, които са направили възможно обявяването на независимостта на България преди 115 г.  

„Заедно можем да напишем новата  българска история на успеха, а за това е важно и включването на  хора като вас, които виждате България отвън, но я носите в сърцата си. С обединени усилия, заедно,  можем да работим, за да пребъде България“, е казала Мария Габриел пред българите в Ню Йорк.

Лора Ал-Ахмад, М.Габриел и А.Ангелов

Талантливият пианист и композитор от българската общност Лора Ал-Ахмад е изпълнила националния ни химн, казват от генералното ни консулство и припомнят, че Лора е представител на инициативата "Български концертни вечери в Ню Йорк" (Bulgarian Concert Evenings in New York), която си партнира с Генеранлното консулство вече 18 години.

Първият дипломат на България беше в Ню Йорк за 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Тя ръководи и българската делегация на предстоящата на 25 септември във Вашингтон Втора сесия на Стратегическия диалог между България и САЩ. 

Снимки: Министерство на външните работи, Генерално консулство на България в Ню Йорк

По публикацията работи: Красимир Мартинов

Още от категорията

В Ниш президентите Румен Радев и Александър Вучич разговаряха за правата на българското малцинство в Сърбия.

В Ниш Радев и Вучич разговаряха на 4 очи за българското малцинство

По време на посещението си в Сърбия, за да участва в церемонията по откриване на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) в Ниш, българският президент Румен Радев проведе разговор на четири очи с домакина си Александър Вучич. "Имахме..

публикувано на 10.12.23 в 13:37

Коледна работилница събра българи от Швейцария във Веве

Повече от 180 българи, живеещи в Лозана, Веве, Берн, Морж, Цюрих, Женева, Фрибург, Вилньов и Ивердон се събраха на организираното от Българо-швейцарска асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица“ ателие за сурвачки и коледни играчки...

публикувано на 10.12.23 в 11:34
Тридневен празник на българскта книга в Чикаго

Тридневен пазар на българската книга в Чикаго

Пазар, представящ най-новите български книги, ще се проведе в културен център „Магура“ в Чикаго, САЩ, от 8 до 10 декември. За първи път той ще продължи три последователни дни, съобщават във Фейсбук от Културния център. Български творци от целия свят..

публикувано на 08.12.23 в 14:46