Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общ отговор на предизвикателствата и ползи за гражданите на двете страни ще целят двустранните отношения между България и САЩ

Външният министър Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ

Снимка: БГНЕС

Във Вашингтон вицепремиерът и външен министър Мария Габриел разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Срещата е в рамките на втората сесия на стратегическия диалог между България и САЩ. „Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата“- това са посланията от срещата ми сдържавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Благодаря за сърдечното посрещане като вицепремиер на България. Страната ни е стратегически партньор, значим съюзник и приятел“, коментира Габриел.

"Подписването на Меморандума между България и САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация е от ключово значение в среда на засилващи се хибридни атаки и дезинформация“, подчерта вицепремиерът. „В конструктивен и добронамерен дух, в рамките на стратегическия диалог, набелязахме общи подходи към глобални и регионални проблеми. Имаме и конкретни намерения за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, иновациите и енергетиката. Ще работим заедно и за защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона. Двустранните отношения ще целят ползи за гражданите и на двете страни“, обобщи Габриел. 

Още за визитата на Мария Габриел в САЩ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен се среща с жителите на Пловдив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Предвижда се Урсула..

публикувано на 02.06.24 в 09:21

С вой на сирени отдаваме почит на Христо Ботев и загиналите за Отечеството

В 12,00 ч. в продължение на две минути в цялата страна днес ще прозвучи сигналът за въздушна опасност като знак за всенародна почит към паметта на поета революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България, съобщиха от МВР. По традиция,..

публикувано на 02.06.24 в 07:00

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30