Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите забраниха на първо четене дейността на частните лаборатории на границата

Тошко Йорданов
Снимка: БГНЕС

Фитосанитарният контрол на граничните пунктове ще се извършва само в лаборатории на Българската агенция по безопасност на храните, решиха депутатите на първо четене с промените в Закона за управление на агрохранителната верига. По този начин ще бъде забранена дейността на частните лаборатории на границата. 

През м.г. две от сградите на БАБХ в района на ГКПП “Капитан Андреево” бяха определени за стратегически обекти от значение за националната сигурност. Това означава, че не е допустимо граничният фитосанитарен контрол да бъде предоставен на подизпълнители. 

Тошко Йорданов от ИТН предложи законът да бъде приет окончателно едва след като държавата разполага с изградена лаборатория на контролно-пропускателните пунктове. “Иначе ще се получи същото, когато беше спрян контролът от частната фирма и след това стоката ходеше до София - имаше прозорци без проверка, забавяха се резултатите, въобще един весел хаос”, обоснова се той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05