Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана в НС предлага да изпратим дефектни ракети на Украйна

адм. Емил Ефтимов: Неизправните ракети на С-300 са между 3 и 5% от цялото налично количество в страната

| обновено на 27.09.23 в 12:29
ракети C-300
Снимка: http://www.fmnenie.ru

България да дари на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от противовъздушната отбрана и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с отпаднала необходимост. Това гласуваха депутатите от парламентарната комисия по отбрана в проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на нападнатата страна.  

Предложението на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предизвика бурни реакции от страна на опозицията, но беше защитено от военният министър Тодор Тагарев, който предложи помощта да се разшири. 

Атанас Зафиров от БСП заяви, че управляващите възнамеряват да дарят на Украйна последната останала надеждна защита на небето над София и ядрената ни централа, а именно зенитно-ракетните ни комплекси С-300.  

“Правителството и Народното събрание следва да развиват отбранителните способности на българската армия, а не да ги ползват за донор на чуждите армии”, коментира в Карнобат президентът Румен Радев. 

Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс С-300 на Украйна, уточни пред БНТ началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. Неизправните ракети на С-300, които се обсъжда да изпратим в Украйна, са между 3 и 5% от цялото налично количество в страната. Въоръжението, което България е предоставила досега на Киев, не засяга боеспособността на армията. Няма пряка заплаха за сигурността на България, а действията на армията и НАТО минимизират рисковете от конфликта в Украйна, подчерта Ефтимов. Той припомни, че през 2022 г. България се е опитала да модернизира комплексите С-300 и самолетите МиГ-29 в Украйна, но войната е спряла процеса. „Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс, докато не намерим заместваща способност - след това трябва да се сключи договор, да има доставка, да се обучи състав - тогава може да се мисли над този въпрос, но това няма да е скоро“, уточни Ефтимов. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34