Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

По финансово богатство на населението България е на 35 място в света

Снимка: Ани Петрова

Брутните финансови активи на българските домакинства през 2022 г. са достигнали 123 млрд. евро. На глава от населението сумата е 14 510 евро. По този показател България е на 35 място в света, сочи доклада Allianz Global Wealth Report. Страната се изкачва с едно място спрямо предходната година. През 2002 г., когато изследването е направено за първи път, България е заемала 43 място. 

На първите три места по богатство са САЩ, Швейцария и Дания. За финансови активи на домакинствата изследването отчита пари на депозит, ценни книжа и участия в пенсионни и застрахователни фондове. 

В България 100 млрд. евро са в банкови депозити. Годишното им нарастване е с 10%. Парите в пенсионни и застрахователни фондове са загубили 3% от стойността си, а в акции и ценни книжа - 0,1%. Докладът проследява и дълговете на домакинствата. Докато през 2021 г. те са се повишили с 10,8%, през 2022-а ръстът им вече е 11,1%.


БНР подкасти:

Още от категорията

Николай Денков

Николай Денков не очаква приблеми при гласуването на държавния бюджет

Очаквам държавният бюджет да бъде приет навреме, да бъде балансиран и такъв, какъвто е подготвен, заяви пред журналисти премиерът Николай Денков след церемонията по първа копка за изграждането на автомагистрала “Русе – Велико Търново” край град Бяла...

публикувано на 03.12.23 в 14:34
Кирил Вътев

Няма да продаваме държавни земи

Земеделският министър Кирил Вътев потвърди пред БНР, че земи от Държавния поземлен фонд няма да се продават. Заради появилата се информация за подобно намерение, президентът Румен Радев се закани да наложи вето върху бюджет 2024, а финансовият министър..

публикувано на 03.12.23 в 12:11
Румен Радев

Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромис с качеството на живот

“ Мерките за борба с климатичните промени не трябва да се ограничават само до намаляване на вредните емисии, екстремните метеорологични събития като безпрецедентни температурни рекорди, горски пожари, наводнения и бури изискват решителни действия .”..

публикувано на 02.12.23 в 15:54