Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По финансово богатство на населението България е на 35 място в света

Снимка: Ани Петрова

Брутните финансови активи на българските домакинства през 2022 г. са достигнали 123 млрд. евро. На глава от населението сумата е 14 510 евро. По този показател България е на 35 място в света, сочи доклада Allianz Global Wealth Report. Страната се изкачва с едно място спрямо предходната година. През 2002 г., когато изследването е направено за първи път, България е заемала 43 място. 

На първите три места по богатство са САЩ, Швейцария и Дания. За финансови активи на домакинствата изследването отчита пари на депозит, ценни книжа и участия в пенсионни и застрахователни фондове. 

В България 100 млрд. евро са в банкови депозити. Годишното им нарастване е с 10%. Парите в пенсионни и застрахователни фондове са загубили 3% от стойността си, а в акции и ценни книжа - 0,1%. Докладът проследява и дълговете на домакинствата. Докато през 2021 г. те са се повишили с 10,8%, през 2022-а ръстът им вече е 11,1%.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25