Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По финансово богатство на населението България е на 35 място в света

Снимка: Ани Петрова

Брутните финансови активи на българските домакинства през 2022 г. са достигнали 123 млрд. евро. На глава от населението сумата е 14 510 евро. По този показател България е на 35 място в света, сочи доклада Allianz Global Wealth Report. Страната се изкачва с едно място спрямо предходната година. През 2002 г., когато изследването е направено за първи път, България е заемала 43 място. 

На първите три места по богатство са САЩ, Швейцария и Дания. За финансови активи на домакинствата изследването отчита пари на депозит, ценни книжа и участия в пенсионни и застрахователни фондове. 

В България 100 млрд. евро са в банкови депозити. Годишното им нарастване е с 10%. Парите в пенсионни и застрахователни фондове са загубили 3% от стойността си, а в акции и ценни книжа - 0,1%. Докладът проследява и дълговете на домакинствата. Докато през 2021 г. те са се повишили с 10,8%, през 2022-а ръстът им вече е 11,1%.


БНР подкасти:

Още от категорията

Богдан Богданов

Ако няма аргументи, ще предотвратим увеличението на мобилните услуги

Ако няма аргументи защо българските граждани трябва да плащат повече за мобилни услуги, ще използваме всички механизми на държавата, за да предотвратим нерегламентирано увеличение на таксите , заяви пред бТВ икономическият министър Богдан Богданов по..

публикувано на 03.02.24 в 16:10
Кирил Вътев

Земеделският министър би подкрепил протеста на фермерите

Каквото и да се направи, земеделците ще протестират, заяви пред журналисти министърът на земеделието Кирил Вътев по повод напрежението в сектора. Той изрази готовност да застане зад техния протест срещу “ усложненията, които им причиняват зелените..

публикувано на 03.02.24 в 13:55
Юлиян Попов

Вятърни електроцентрали в морето най-рано в средата третото десетилетие

Вятърни електроцентрали в морските пространства ще бъдат изградени най-рано в средата на следващото десетилетие, каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Неотдавна парламентът прие на първо четене законопроект за енергията от..

публикувано на 03.02.24 в 10:03