Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По финансово богатство на населението България е на 35 място в света

Снимка: Ани Петрова

Брутните финансови активи на българските домакинства през 2022 г. са достигнали 123 млрд. евро. На глава от населението сумата е 14 510 евро. По този показател България е на 35 място в света, сочи доклада Allianz Global Wealth Report. Страната се изкачва с едно място спрямо предходната година. През 2002 г., когато изследването е направено за първи път, България е заемала 43 място. 

На първите три места по богатство са САЩ, Швейцария и Дания. За финансови активи на домакинствата изследването отчита пари на депозит, ценни книжа и участия в пенсионни и застрахователни фондове. 

В България 100 млрд. евро са в банкови депозити. Годишното им нарастване е с 10%. Парите в пенсионни и застрахователни фондове са загубили 3% от стойността си, а в акции и ценни книжа - 0,1%. Докладът проследява и дълговете на домакинствата. Докато през 2021 г. те са се повишили с 10,8%, през 2022-а ръстът им вече е 11,1%.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16

Парламентът одобри изграждането на VII и VIII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със САЩ за изграждането на 7-и и 8-и блок АЕЦ "Козлодуй". Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителствaтa на България и САЩ за сътрудничество по Проекта за..

публикувано на 21.03.24 в 11:51
Паскал Донахю

Лидерът на Еврогрупата очаква България в Еврозоната през 2025 г.

България може да е част от еврозоната през 2025 г., каза лидерът на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. В интервю за БНР на Марта Младенова той изрази надежда страната да продължи да води благоразумна фискална политика. "Основното..

публикувано на 17.03.24 в 11:30