Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Не трябва да допускаме компромис с нашата сигурност

Снимка: БТА

Погромът над тракийските българи е не само памет, а наша вяра, съвест, кръвна връзка с предците ни и наша идентичност, а днес е и нашето убеждение и призив, че не трябва да допускаме компромис с нашата сигурност и с нашата способност да защитим дома и децата си. Това заяви президентът Румен Радев по време на Националното тракийско поклонение пред Пантеона на загиналите тракийци в Маджарово, посветено на 110 години от разорението на тракийските българи.
Държавният глава изтъкна значението на Паметникът костница в Маджарово като едно от свещените места у нас, съхранили трагичния спомен за погрома над тракийските българи. „За хилядите зверски избити от свирепия башибозук, за невинните мъченици и безбройните разорени бежанци от Одринска и Беломорска Тракия“, посочи още президентът и добави, че паметникът почита и малцината самоотвержени защитници, съумели да спасят живота и честта на хиляди жени, деца и старци. По думите му предците ни, запазили достойнството си, са успели да съхранят здравия тракийски корен, от който днес израстват нови всеотдайни поколения. „Днес те носят благородния завет на тракийци да не забравяме страшните уроци на миналото, но и да не търсим отмъщение“, заяви Румен Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00
Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30
Варненският митрополит Йоан

Синодът ще избира сливенски владика между епископите Арсений и Герасим

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще избира между двама от най-влиятелните архиреи – епископ Арсений,..

публикувано на 20.05.24 в 12:01