Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньорите и енергетиците ще решават, как ще продължат протестите

Синдикатите не уважиха поканата за среща с премиера Николай Денков в Министерския съвет. Протестиращите заявиха, че очакват премиера да дойде при тях и обсъждат по-мащабни акции ако правителството не изтегли от Еврокомисията внесените планове за регионално развитие на въгледобивните райони и не бъде изпълнено решението на парламента за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта му за енергетиката. Не са изключени и ефективни стачни действия на миньори и енергетици, заяви лидерът на синдиката "Подкрепа" Димитър Манолов след среща с протестиращите на магистрала "Тракия".

„Имаме реални факти и прогнози, а не политически измислици. За да има съгласие, трябва да има разговор, за да бъде чут всеки и да се намери най-доброто решение“, заяви премиерът Николай Денков, след провала на преговорите.

Полицията и протестиращите са договорили временно да се отваря Прохода на Републиката за автомобили до 12 тона в неделя вечерта и в понеделник сутринта. Остават блокадите на Подбалканския път и магистрала „Тракия“. В неделя за кратко бе препречен пътя Дупница - Кюстендил и пътя за Перник. В понеделник сутринта работещите в комплекса „Бобов дол“ ще решават под каква форма ще продължат протестите.

Партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите в кампанията за местни избори, чрез „дезинформация, даване на неизпълними обещания и умишленото ескалиране на напрежението". За това призова премиерът Николай Денков, който е разговарял по темата с политически лидери, съобщиха правителствената пресслужба.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35

Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй" в Дунав след инцидент

След инцидент при спирането на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода в река Дунав, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи при изслушване в парламента служебният..

публикувано на 27.06.24 в 16:10

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 6

В шестия брой на „Часът на Радио България…“ ви срещаме с Милена Селими – представител на българите в Комитета на националните малцинства в Република Албания , преводач на албански на някои от най-популярните ни писатели и виден общественик. С..

публикувано на 27.06.24 в 12:00