Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите на миньори и енергетици в страната продължават

Нуждаем се от сигурни базови мощности, за да запазим икономическа конкурентоспособност

Протест в Перник
Снимка: БТА

Протести на миньори и енергетици, които блокират а пътища и ключови места в страната продължава вече четвърти ден. Заетите в сектора са против публикуваните на страниците на Министерството на енергетиката Териториални планове за справедлив преход на въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил, и отказаха да се отзоват на поканата за среща, отправена от премиера в неделния ден.

"Управляващите да намерят начин да дойдат при нас, за да преговаряме, ние оттук няма да мръднем, каквото и да се случи. Министърът казва, че до 2038 г. няма да се затварят мощности, но в плана пише до 2030 г. - ограничаване до 1600 мегавата. Това, ако не е спиране, какво е?" - попита риторично Георги Господинов, председател на КНСБ в "Мини Марица-изток".

След извънредното заседание на МС, премиерът Николай Денков увери, че вече се работи по възможности, хората, заети в тези централи, да могат да се преквалифицират и да намерят нова реализация в същия регион. Според премиера „работата в територията на мините - по тяхната рекултивация и трансформация, така че да бъдат използвани за развитие на бизнес, индустрия, нови технологии - ще продължи поне 10 години, след като бъдат затворени мините, така че всъщност работа за хората в този регион, с тази квалификация ще има още много години, след като бъдат закрити ТЕЦ-овете и мините като източник на въглища“. Работещите в бранша не са вдъхновени и от възможността да получат до 36 заплати, ако решат да напуснат работата си в мините.

Марина Митова

Според председателя на независимата синдикална федерация на енергетиците в България Марина Митова протестите ще продължат, докато не се изгради наново доверието между правителството и заетите в сектора:Топката е във властта. Искаме да видим ангажимент, не само приказки“ – заяви тя пред БНР, коментирайки, че хората се дразнят от липсата на конкретика: "Чуват, че ще има инвестиции. Чуват, че ще има работни места, но там е пожелателно…Хората искат да останат да работят, а регионът им да процъфтява“:

"Трябва да се намери баланс. Държавата преди всичко трябва да преследва собствените си цели – икономически, социални, всичко в пакет. Липсата на енергийна стратегия е основният проблем на нашата държава. Не можем да се движим хаотично. Всяко решение в енергетиката – ако бъде взето днес, то ще има отражение след 10 години. А ние се движим на сляпо години наред. Всяка следваща власт има свое собствено виждане, взима хаотични решения. Никоя друга държава няма такова безхаберие", коментира още Марина Митова.

В момента през тези ТЕЦ-ове се осигурява между 40 и 60% от производството на базова електроенергия. Докато не намерим техническо решение на този въпрос, всичко друго, което би било направено, ще е безумие“- категоричен е президентът на КТ "Подкрепа“ Димитър Манолов

Димитър Манолов

„Внасянето на тези планове за справедлив преход, трябва да се случи след широко обществено обсъждане – допълни синдикалният лидер, припомняйки, че преди близо два месеца в среща с министър-председателя,  заедно с президента на КНСБ,  са заявили неотложността на тези обсъждания: – Върхът на сладоледа се случи десетина дни преди изтичането на този двумесечен срок, когато в станцията на Мини Марица в Старозагорски минерални бани, заместник-министърът на регионалното развитие бе събрал чиновници и няколко други хора, като това трябваше да бъде представено като обществено обсъждане. Изглежда ми така сякаш управляващите всячески и нарочно се опитват да избягат от това да чуят гласа на хората. Защото въпросът не е какво, а кога?“

Манолов коментира и изказванията на експерти, според които от 2025 година, държавата вече няма да може да плаща цената на въглеродните емисии, които произвеждат въглищните централи, което ще оскъпи неимоверното цената на 1 МВ/ч. от тази енергия:

„Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време? -това е големият въпрос. Понеже към момента той няма отговор, сме там, където сме. Предлагат се решения, които не само не отговарят на този въпрос, а задълбочават проблема", обясни той пред БНР.

Минерално-суровинната индустрия е изключително важна за икономиката на държавата, коментира пред БНР инж. Иван Митев - изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара:

Инж. Иван Митев

"Ние и без това сме изправени пред сериозни проблеми с международните пазари във връзка с цени, продукция, трети страни, а в един момент да имаме и несигурни базови мощности – това ще изправи пред огромни трудности всички нас, които и без това сме в неравна конкуренция с останалия свят. Нуждаем се от базови енергии, за да запазим нашата конкурентоспособност като икономика", подчерта експертът.

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов обаче увери, че енергийната сигурност у нас е гарантирана. Мини „Марица изток" и ТЕЦ "Марица изток 2" ще работят безопасно и надеждно през есенно-зимния период. Ненов е убеден и в ключовата роля за енергийната сигурност на ядрената енергетика:

Красимир Ненов

„Правителството работи в такава посока - да развие на площадката на АЕЦ "Козлодуй" нови ядрени мощности, които да бъдат изградени и към 2035 г. да влезе нов ядрен блок с нетна мощност поне 1 GW (Гигават) и няколко години по-късно – още 1 GW. Площадката в "Белене" остава ядрена площадка, независимо дали оборудването, което се намира там, бъде продадено на Украйна. България може да планира нови ядрени мощности в бъдещ момент. Но приоритет е развитие на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй".“

Председател на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков призова управляващите да изготвят стратегическа енергийна визия на страната:

Славчо Нейков

„Правителството трябва да предложи един писмен документ, в който ден по ден, стъпка по стъпка да обясни какво следва оттук нататък и по отношение на работни места, и по отношение на енергийния микс, и по отношение на демографията - нещата са свързани. Разчитам на разум".

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БТА, КНСБ, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, в неделя отново се задават валежи от дъжд

В събота, 11 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. В сутрешните часове по-значителна облачност ще има над крайните източни и южни райони, но без валежи. През деня ще е предимно слънчево. Максималните..

публикувано на 10.05.24 в 20:10

България днес - 10 май 2024 г.

В "България днес" на 10 май говорим за началото на предизборната кампания в България и коментираме резултатите от изборите в Република Северна Македония в български контекст. Поздравяваме учителите и учениците от Българското неделно училище "Св. Св. Кирил..

публикувано на 10.05.24 в 19:00

България има традиции във висшето образование на френски език

С желание да се отворят към света, след дългите години на изолация в бившия социалистически лагер, България и Румъния се присъединяват през 1994 г. към Международната организация на франкофонията. Тогава у нас се създава Франкофонски институт по..

публикувано на 10.05.24 в 15:45