Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите на миньори и енергетици в страната продължават

Нуждаем се от сигурни базови мощности, за да запазим икономическа конкурентоспособност

Протест в Перник
Снимка: БТА

Протести на миньори и енергетици, които блокират а пътища и ключови места в страната продължава вече четвърти ден. Заетите в сектора са против публикуваните на страниците на Министерството на енергетиката Териториални планове за справедлив преход на въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил, и отказаха да се отзоват на поканата за среща, отправена от премиера в неделния ден.

"Управляващите да намерят начин да дойдат при нас, за да преговаряме, ние оттук няма да мръднем, каквото и да се случи. Министърът казва, че до 2038 г. няма да се затварят мощности, но в плана пише до 2030 г. - ограничаване до 1600 мегавата. Това, ако не е спиране, какво е?" - попита риторично Георги Господинов, председател на КНСБ в "Мини Марица-изток".

След извънредното заседание на МС, премиерът Николай Денков увери, че вече се работи по възможности, хората, заети в тези централи, да могат да се преквалифицират и да намерят нова реализация в същия регион. Според премиера „работата в територията на мините - по тяхната рекултивация и трансформация, така че да бъдат използвани за развитие на бизнес, индустрия, нови технологии - ще продължи поне 10 години, след като бъдат затворени мините, така че всъщност работа за хората в този регион, с тази квалификация ще има още много години, след като бъдат закрити ТЕЦ-овете и мините като източник на въглища“. Работещите в бранша не са вдъхновени и от възможността да получат до 36 заплати, ако решат да напуснат работата си в мините.

Марина Митова

Според председателя на независимата синдикална федерация на енергетиците в България Марина Митова протестите ще продължат, докато не се изгради наново доверието между правителството и заетите в сектора:Топката е във властта. Искаме да видим ангажимент, не само приказки“ – заяви тя пред БНР, коментирайки, че хората се дразнят от липсата на конкретика: "Чуват, че ще има инвестиции. Чуват, че ще има работни места, но там е пожелателно…Хората искат да останат да работят, а регионът им да процъфтява“:

"Трябва да се намери баланс. Държавата преди всичко трябва да преследва собствените си цели – икономически, социални, всичко в пакет. Липсата на енергийна стратегия е основният проблем на нашата държава. Не можем да се движим хаотично. Всяко решение в енергетиката – ако бъде взето днес, то ще има отражение след 10 години. А ние се движим на сляпо години наред. Всяка следваща власт има свое собствено виждане, взима хаотични решения. Никоя друга държава няма такова безхаберие", коментира още Марина Митова.

В момента през тези ТЕЦ-ове се осигурява между 40 и 60% от производството на базова електроенергия. Докато не намерим техническо решение на този въпрос, всичко друго, което би било направено, ще е безумие“- категоричен е президентът на КТ "Подкрепа“ Димитър Манолов

Димитър Манолов

„Внасянето на тези планове за справедлив преход, трябва да се случи след широко обществено обсъждане – допълни синдикалният лидер, припомняйки, че преди близо два месеца в среща с министър-председателя,  заедно с президента на КНСБ,  са заявили неотложността на тези обсъждания: – Върхът на сладоледа се случи десетина дни преди изтичането на този двумесечен срок, когато в станцията на Мини Марица в Старозагорски минерални бани, заместник-министърът на регионалното развитие бе събрал чиновници и няколко други хора, като това трябваше да бъде представено като обществено обсъждане. Изглежда ми така сякаш управляващите всячески и нарочно се опитват да избягат от това да чуят гласа на хората. Защото въпросът не е какво, а кога?“

Манолов коментира и изказванията на експерти, според които от 2025 година, държавата вече няма да може да плаща цената на въглеродните емисии, които произвеждат въглищните централи, което ще оскъпи неимоверното цената на 1 МВ/ч. от тази енергия:

„Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време? -това е големият въпрос. Понеже към момента той няма отговор, сме там, където сме. Предлагат се решения, които не само не отговарят на този въпрос, а задълбочават проблема", обясни той пред БНР.

Минерално-суровинната индустрия е изключително важна за икономиката на държавата, коментира пред БНР инж. Иван Митев - изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара:

Инж. Иван Митев

"Ние и без това сме изправени пред сериозни проблеми с международните пазари във връзка с цени, продукция, трети страни, а в един момент да имаме и несигурни базови мощности – това ще изправи пред огромни трудности всички нас, които и без това сме в неравна конкуренция с останалия свят. Нуждаем се от базови енергии, за да запазим нашата конкурентоспособност като икономика", подчерта експертът.

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов обаче увери, че енергийната сигурност у нас е гарантирана. Мини „Марица изток" и ТЕЦ "Марица изток 2" ще работят безопасно и надеждно през есенно-зимния период. Ненов е убеден и в ключовата роля за енергийната сигурност на ядрената енергетика:

Красимир Ненов

„Правителството работи в такава посока - да развие на площадката на АЕЦ "Козлодуй" нови ядрени мощности, които да бъдат изградени и към 2035 г. да влезе нов ядрен блок с нетна мощност поне 1 GW (Гигават) и няколко години по-късно – още 1 GW. Площадката в "Белене" остава ядрена площадка, независимо дали оборудването, което се намира там, бъде продадено на Украйна. България може да планира нови ядрени мощности в бъдещ момент. Но приоритет е развитие на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй".“

Председател на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков призова управляващите да изготвят стратегическа енергийна визия на страната:

Славчо Нейков

„Правителството трябва да предложи един писмен документ, в който ден по ден, стъпка по стъпка да обясни какво следва оттук нататък и по отношение на работни места, и по отношение на енергийния микс, и по отношение на демографията - нещата са свързани. Разчитам на разум".

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БТА, КНСБ, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12

Над 3800 непридружени деца са влезли в страната ни през 2023 г.

3843 непридружени деца са пресекли българската граница през м.г., а от началото на настоящата година броят им е 416, каза за БНР Ивайло Ябълкаров от фондация “Мисия Криле”.   Децата пристигат предимно от Сирия и Афганистан и биват настанявани в..

публикувано на 04.06.24 в 13:54

Знаете ли що е то "филтон"?

През 2009 година сънародникът ни Антон Оруш поставя началото на своята колекция, посветена на българската техника. Сред експонатите в нея има телевизори, радиоприемници, бяла техника, компютри, телефони, касови апарати и т.н. Постепенно тази негова..

публикувано на 04.06.24 в 11:35