Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България в еврозоната – преимущество или недостатък?

Снимка: expert.bg

Влизане в Шенген и еврозоната, членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие – това са едни от важните приоритети пред българската дипломация. Като целева дата за приемането на единната европейска валута е посочена 1 януари 2025 година.

"Добре е България да влезе в еврозоната – щом сме във валутен борд и нашата валута е вързана с еврото, това значи, че Европейската централна банка (ЕЦБ) определя нашата политика, а ние не сме на масата да ѝ влияем. В свят, който става по-непредсказуем, да имаме подкрепата на ЕЦБ в пълния ѝ мащаб, е добре за сигурността на българските граждани и икономика“. Това мнение изрази управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. По думите ѝ,  България се справя прекрасно по отношение на дълга – 25-26%, което много под изискванията за еврозоната. В интервю за Нова тв тя коментира, че изоставането на България спрямо Хърватия по отношение на еврото се отразява на икономиката: “Ние също имаме туристически бранш, защо и ние да не му помогнем, като въведем валута, позната на целия свят? Какво ни задържа, освен колебанията и съмненията, които трябва да бъдат изчистени", категорична бе Георгиева.

Кристалина Георгиева
"Имаме още работа за вършене при борбата с инфлацията, но вървим в правилната посока. Миналата година беше около 13%, тази година слезе до близо 7 %, но трябва да продължим още. Това е препятствието, което трябва да бъде фокус на политиците, които се занимават с влизането в еврозоната", съветва управляващият директор на МВФ.

За да отговаря страната ни на критерия за ценова стабилност при влизането си в Еврозоната, размерът на инфлацията у нас не може да н