Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията подкрепи продължаващите протести на миньори и енергетици, иска вот на недоверие към правителството

Илияна Йотова: По-важно от вота на недоверие е да помогнем на енергетиците и миньорите

Снимка: БГНЕС

Магистрала „Тракия“ вече 7-ми ден е блокирана от протестиращи миньори и енергетици край Стара Загора. Остават затворени Проходът на Републиката, пътят Гълъбово-Раднево, Раднево - Нова Загора и главният път "Русе-Свиленград" при с. Главан.

Протестиращите бяха категорични, че няма да освободят движението, докато не бъдат изтеглени териториалните планове за преход към невъглищна енергия, които кабинетът изпрати на Европейската комисия в края на миналата седмица.

Политици успяха да манипулират и разделят протеста на работниците от въглищните региони, заявява в своя позиция синдикатът КНСБ. „Откровена лъжа е, че споразумението с управляващите не отразява исканията на протестите, провокирани от дълго отлагани решения по зеления преход“, казват от КНСБ.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов скъса от трибуната в пленарна зала приетото от депутатското мнозинство решение в подкрепа на сключеното споразумение за енергетиката. Той определи решението като „безсмислено“ и изрази подкрепа за продължаващите протести и блокади. 

Опозицията иска вот на недоверие към кабинета, заради енергийната политика

Корнелия Нинова

Междувременно стана ясно, че БСП ще подкрепи вота на недоверие към правителството, който беше иницииран вчера от "Възраждане" и "Има такъв народ" заради политиката на кабинета в сектор "Енергетика". Решението е взето на извънредно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на социалистите, поясни Корнелия Нинова. 

За да бъде успешен вотът на недоверие, е необходима подкрепа от поне 121 гласа в пленарната зала. БСП, "Възраждане" и ИТН имат общо 71. От своя страна Бойко Борисов коментира, че ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство.Според него вотът на недоверие, който опозицията ще внесе заради сектор "Енергетика", няма да мине. В момента имаме силно работеща законодателна власт, смята лидерът на ГЕРБ. Същото според него, трябва да бъде и правителството, а не да вкарва управляващото мнозинство в кризи.

Илияна Йотова: По-важно от вота на недоверие е да помогнем на енергетиците и миньорите 


Териториалните планове, изпратени на Европейската комисия, не отговарят на Механизма за солидарен преход, заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова.  

По думите й, в приетия през 2020 г. механизъм е записано, че в плавния преход, който ще бъде подпомогнат със сериозни финансови средства от ЕС, нито един работник и регион няма да бъдат изоставени. “Ние все още не можем да видим в изпратеното предложение заместващи мощности, за да се гарантира стабилността на електроенергията”, добави Илияна Йотова.

Що се отнася до вота на недоверие към правителството заради енергийната му политика, за нея по-важен въпрос е държавата да успее да помогне на българските енергетици и миньори. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40