Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Тодор Тагарев: Депутатите да одобрят купуването на бронетранспортьорите “Страйкър” преди местния вот 

| обновено на 06.10.23 в 16:18
Тодор Тагарев
Снимка: БТА

Военният министър Тодор Тагарев призова Народното събрание да одобри закупуването на бронетранспортьорите “Страйкър“ преди местните избори. В противен случай има риск сроковете да бъдат изпуснати.  

Машините трябва да бъдат изплатени в срок от 5 години и средствата за т.г. са предвидени в Закона за бюджета, както и в прогнозната макрорамка за бюджета за следващите три. Предвижда се първите бронетранспортьори да пристигнат през втората половина на 2025 г., а последните – в началото на 2028 г.  

Тодор Тагарев каза още, че Украйна е поискала нова военна помощ от България. “Ракетите С-300, които решихме да дадем на страната, са малко на брой. Става въпрос за неизправни ракети, които армията ни няма как да използва или да ремонтира, но украинската има вариант”, заяви той пред бТВ. Възможно е да изпратим на Украйна и сто БТР-а от бившите вътрешни войски. 

Думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев, че България ще пропусне сроковете за ратифициране на договора за закупуване на бойни машини "Страйкър" от САЩ, ако парламентът не го ратифицира преди местния вот, предизвикаха остри реакции от страна на ГЕРБ и ДПС. Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев обясни, че крайният срок за сключване на договора е през декември и нищо не налага да се бърза с одобрението му от Народното събрание. 

Депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски също призова да не се пришпорва процесът за закупуване на бронираните машини. Той обясни, че решението трябва да бъде обсъдено от парламентарните комисии. "Ангажиментът на Народното събрание е да се преоборудва българската армия, но това да не е в разрез с бюджета", каза Рибарски.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево и топло време във втория ден на Великден

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°, а максималните – предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 05.05.24 в 18:30
Румен Радев

Румен Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот

Президентът Румен Радев поздрави българите за Възкресение Христово. “ Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Митрополит Григорий

Православните християни празнуват Възкресението Христово

В полунощ пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” наместник-председателят на Светия синод – врачанският митрополит Григорий, възвести Христовото Възкресение и отправи благослов към българския народ. “ Христос воскресе! Тържествено..

публикувано на 05.05.24 в 09:15