Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тренд": 27% от българите са готови да емигрират

Снимка: rctrend.bg

27% от българите биха емигрирали в чужбина, а за над половината от тях основната причина би била по-добра възможност за работа в чужбина, показва проучване на изследователски център “Тренд“, извършено в периода 5-11септември и възложено от евродепутата Сергей Станишев. То беше представено в София на форум за демографската ситуация в страната, организиран от делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. 

За 76% от анкетираните ниските доходи са основният фактор, поради който младите хора отлагат създаването на деца, а според малко над 50% причината за това е липсата на сигурност.  


Изследването също показва, че близо 60% от българите не спортуват.

Всяка година България губи населението на областен град. Ако тази тенденция продължи, към 2050 г. населението на страната ще бъде под 5 милиона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37