Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима пострадали в експлозия в Нагорни Карабах се лекуват в “Пирогов”

Снимка: БГНЕС

Страната ни предложи лечение на трима души, ранени при експлозията на горивен склад в Нагорни Карабах, съобщи пресцентърът на здравното министерство.

Инцидентът е станал на 25 септември, а сигналът за помощ е постъпил на следващия ден от Координационния център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия.

Пострадалите са транспортирани със самолет “Спартан” на Военноъздушните сили по искане на Министерството на здравеопазването. Военнотранспортната машина е излетяла вчера наобед за арменската столица Ереван с шестчленен медицински екип от Военномедицинската академия.

Пациентите са приети тази нощ в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на болница “Пирогов”.

“Състоянието на ранените е тежко, с дълбоки изгаряния, но имат шанс за живот”, каза за БНТ здравният министър Христо Хинков.

По-късно началникът на клиниката по изгаряния в “Пирогов” проф. Мая Аргирова съобщи, че е стабилизирано общото състояние на пациентите и на тях им предстоят операции. Двама от тях са с 50% изгаряния, а третият – 80%.

Проф. Мая Аргирова смята, че има възможност да бъдат приети още трима души, пострадали в Нагорни Карабах, и вече е уведомила за това Министерството на здравеопазването. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Първи май дъжд ще вали само в планините

В сряда , 1 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. След полунощ валежите ще отслабват и спират. В следобедните часове на места в планините отново ще превали. Максималните температури ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 30.04.24 в 20:25

България днес - 30 април 2024 г.

В "България днес" на 30 април говорим с доц.д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет за българския език като идентичност и съхраняването му от българските диаспори в контекста на предстоящия форум в Атина "Пътят на светлината". Българите в Албания..

публикувано на 30.04.24 в 19:00

Български младежи спечелиха медали от международна олимпиада по химия

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави те завоюваха златен, сребърен и бронзов медал, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 17:42