Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е съпричастна с хората в Израел, първа организира мисия за евакуация

Снимка: БТА

Съпричастност и загриженост – за това говорят действията на българската държава в първите часове на пълномащабната война, която започна в държавата Израел. Премиерът Николай Денков категорично осъди терористичните атаки на "Хамас" и насилието над невинните израелски граждани. "Изразявам пълна солидарност с израелския народ. Мислите ми са с жертвите на тези атаки. Осъждам тероризма във всичките му форми", написа министър-председателят.

Кабинетът подготви евакуацията на българите, пожелали да напуснат Израел – вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел разговаря с министъра на външните работи на Израел Ели Коен и с българския посланик в Израел, за да се подсигури безопасното придвижване на сънародниците ни до летището, откъдето досега са направени два курса на правителствения "Еърбъс". С тях в България се завърнаха над 150 българи, както и граждани на други държави. Така България стана първата държава организирала мисия за извеждането на свои и чужди граждани от държавата Израел след началото на войната с "Хамас".


Транспортният министър Георги Гвоздейков съобщи, че евакуациите ще продължат, докато има българи, които искат да напуснат Израел. Също така стана ясно, че при възможност страната ни ще откликне на изявеното желание от други държави на ЕС България да превози техни граждани.

Заради ескалацията на конфликта между Израел и "Хамас" десетки международни полети бяха анулирани или отложени. "Искаме всички българи да знаят, че държавата полага грижи за тях" – каза председателят на Парламента Росен Желязков при посрещането на първата група евакуирани сънародници.


Сълзи от радост, удовлетворение и благодарност за евакуацията – така могат да се опишат емоциите на хората:

"Разбрах, че всеки полет за България се отменя и се обърнах към консулството за да видя дали има някакво решение. Живея в Израел от 15 години, така че не с страхувам от такива неща,  но това наистина според мен ще е малко по-тежко" – казва наша сънародничка, кацнала на българска земя с правителствения самолет.

Друг българин, пътувал до Израел с цел туризъм обясни пред репортера на БНР Андрей Борисов:

"Още в събота, когато започнаха бойните действия се свързахме с консулството на Република България в Израел, представихме списък на нашата група, държахме връзка постоянно, получихме съдействие. През цялото време бяхме в контакт, за което сме много благодарни на МВнР, на посланика, на консула. Много голяма роля изигра и присъствието на транспортния министър в самолета, което придаде дипломатически статут на полета."


"Много добре се чувстваме, благодарим, че сме пристигнали на нашата прекрасна земя! Благодарим на правителството, благодарим на нашата родина за това, че ни показаха голяма любов и ни изведоха от Израел – казва друга възрастна българка, пътувала на поклонение до Божи гроб. – Трябваше вчера да излетим, но там имаше атаки, ракети и ние слязохме в бункерите. Много се притеснихме, там хората много страдат. Молим се за тях и нека Бог да ги изведе от тази война."

Много българи анулират своите резервации за екскурзии до Израел през следващите дни, като туроператорите също отменят пътуванията в изчакване да се види развитието на войната, съобщи сайтът Тревълнюз.бг.

Екскурзоводът и преводач Теодора Ашер лично участва в организирането на евакуацията на група български туристи от воюващата държава. Споделя пред БНР, че синът ѝ е на бойното поле. "Тук говорим за широкомащабна мобилизация – редовна войска, запасни офицери и войници – всички единици на израелската армия са мобилизирани, като първата и основна грижа е да бъдат локализирани, освободени и върнати заложниците, които са гражданско население, цели семейства, включително много деца" – казва тя.


"Не трябва да позволим хаосът, насилието и страхът да ни превземат" – категорична е Теодора Ашер от Израел и благодари чрез ефира на БНР на всички онези, които са се обадили да се интересуват за състоянието в момента.

"Има усещане за съпричастност, солидарност, загриженост. Защото от най-древни времена има някакъв морален код, който важи дори по време на война, и сцените на пленено, отвлечено, насилено гражданско население автоматично превръщат една от страните в загубила, още преди да са стигнали до крайната фаза на войната" – казва г-жа Ашер. Държавата, в която тя живее и работи е в пълмомащабна война за първи път от половин век, информацията за загиналите от началото на първия обстрел преди два дни надхвърли хиляда души.

"Състоянието е такова, каквото е и изисква от нас и хладнокръвие, и мобилизация. Успоредно сме залети от информационен поток по всякаква линия. Трябва да се съсредоточим върху информацията, която е проверена и официална. Не трябва да позволим хаосът, насилието и страхът да ни превземат. Небето над Израел в някакъв смисъл утихва. Този етап, в който Израел е под обстрел, започва да затихва. Военните действия променят посоката към северната граница и Ивицата Газа"

Теодора Ашер обаче напомня, че Ивицата Газа е  едно парче земя ( 36 км в посока север-юг и 10 км изток-запад), на което живеят близо 2 млн. души, голяма част от които също са гражданско население. "Можем само да се надяваме и молим кръвопролитието да спре", казва тя с болка в гласа.

Текст: Елена Каркаланова (по интервюта на Андрей Борисов и Лора Търколева, БНР-"Хоризонт")

Снимки: БТА, БГНЕС, ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14
Румен Радев

Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим неглижиране на Българската армия

“ Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за..

публикувано на 06.05.24 в 11:39