Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Делчев от „Шалом“ пред Радио България:

В България засега няма бежанци от Израел

Организацията на евреите у нас съдейства на израелските туристи заради отменените полети към родината им

Максим Делчев
Снимка: БТА

След изненадващите терористични атаки на организация „Хамас“ над държавата Израел, българските власти оцениха нивото на терористична заплаха към страната ни като ниско, с изключение на места като летища, гари, синагоги, туристи от държавата Израел, към които нивото на риск е повишено на жълто.

До момента на територията на България няма вълна на бежанци от Израел, посочи пред Радио България Максим Делчев, образователен директор в Организацията на евреите в България – „Шалом“. Те подпомагат работата на посолството на Израел у нас по отношение на нуждаещите се от съдействие евреи.

„Към момента на българска територия няма пристигнали евреи, които да са бежанци по смисъла на международното право – уточни Максим Делчев. – Нашата задача сега е да помогнем на израелците, дошли тук на почивка, тъй като знаете, че България е туристическа дестинация, а техните полети сега са отменени. Можем да им помогнем с това да намерят подслон или да им подсигурим нужното, свързано с еврейската религия.“

Делчев увери, че работят по всеки случай и молба за съдействие, който получат, но нито той, нито посолството на Израел у нас разполагат с информация какъв е броят на израелските граждани на българска територия.

„Моите молитви са каквото и да се случи, то да е бързо и по-скоро да се стигне до мирно решение на въпроса, а виновниците за тази ескалация да поемат своята отговорност. Що се отнася до това колко ще продължи, надявам се да премине бързо и с цената на по-малко жертви“ – каза представителят на „Шалом“ Максим Делчев.

Вижте още:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево и топло време във втория ден на Великден

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°, а максималните – предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 05.05.24 в 18:30
Румен Радев

Румен Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот

Президентът Румен Радев поздрави българите за Възкресение Христово. “ Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Митрополит Григорий

Православните християни празнуват Възкресението Христово

В полунощ пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” наместник-председателят на Светия синод – врачанският митрополит Григорий, възвести Христовото Възкресение и отправи благослов към българския народ. “ Христос воскресе! Тържествено..

публикувано на 05.05.24 в 09:15