Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха оперната прима Райна Кабаиванска с приза "Златен орел"

Снимка: Пресфото БТА/Минко Чернев

Райна Кабаиванска получи италианската награда "Златен орел" (Aquila d’Oro). Статуетката й бе връчена от министъра на културата Кръстю Кръстев на тържествена церемония в италианското посолство. 

Наградата е международна и за първи път се връчва извън пределите на Италия, каза професор Фабрицио Полити, председател на журито. Оперната прима благодари на български и на италиански език и подчерта, че за нея орелът е птицата на свободата.

"Райна Кабаиванска е най-значимата оперна певица на нашето време, родена в Бургас. Блестящата й кариера обхваща всички най-значими оперни театри и концертни зали, на всички континенти, но тя е особено активна в Италия, където пее във всички най-важни театри", се посочва в мотивите. Наградата и се връчва и "за нейната убеденост да предава духа на перфекционизма в кариерата на младите артисти", пише още в мотивите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мел Гибсън и Христо Живков

Българският актьор Христо Живков ще присъства в продължението на "Страстите Христови", макар и дигитално

Точно 20 години след излизането на изключително популярния филм по библейски мотиви  "Страстите Христови", неговият режисьор – Мел Гибсън ще снима продължение. Това съобщи официално самата компания на холивудската звезда и продукцията вече е в..

публикувано на 05.05.24 в 10:20
Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10