Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 27 октомври ще се издават валидни документи за гласуване на местния вот

Снимка: Ани Петрова

Вътрешното министерство е създало организация, за да могат българските граждани без валидни документи като лична карта или личен зелен паспорт, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да могат да упражнят правото си на глас на предстоящите местни избори. 

На гражданите, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването на документи или удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен или изтекъл за валидност документ. 

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до 27 октомври, по искане на гражданите ще бъде издавано нужното им удостоверение, с което да гласуват. Удостоверението ще служи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден - 29 октомври. Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация, припомнят от министерството.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30% от българите не доживяват до пенсия и умират преди да навършат 65 години

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. Но сравнено с преди 10 години средната..

публикувано на 29.05.24 в 11:48

В АЕЦ "Козлодуй" заместват руското с американско гориво

В единствената българска АЕЦ – "Козлодуй", днес ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в V блок на централата. В събитието ще участва министърът на енергетиката Владимир Малинов. Във връзка с програмата си за..

публикувано на 29.05.24 в 07:10

Жълт код за обилни валежи в сряда за 7 най-южни области на България

В сряда , 29 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 13°, в София 9°. През деня ще има разкъсана облачност с превалявания. Главно в Южна България има условия за интензивни явления и градушки. Максималните температури ще са от..

публикувано на 28.05.24 в 19:40