Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е готова да окаже хуманитарна помощ на Израел

Снимка: БГНЕС

"България ясно заяви подкрепа за Израел в тази ужасна ситуация. Ресурс за оказване на хуманитарна помощ в бюджета на външно министерство и в централния бюджет има. Въпросът е конкретните министерства да се свържат с Израел, да се установи от какво имат нужда и ние ще го остойностим", заяви финансовият министър Асен Василев. 

Той подчерта, че при повишаване на цените на петрола ще се търси друга компенсираща мярка за потребителите, защото отстъпката за литър от цената дотирана от държавата е икономически неоправдана. “Тази мярка е отстъпка, която работеше в редица европейски държави, беше спряна от Еврокомисията. Така че по - скоро ще се търси друг вариант да се подпомогнат гражданите”, обясни Василев. Той увери, че държавният бюджет до края на 2023 г. няма да надхвърли планирания дефицит от 3%.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30

Лицата на балканския фолклор представят фотоизложба в Кърджали

На 3 юни от 18.00 ч. в Арт галерия "Кръг" в Кърджали ще бъде открита фотоизложбата "Етнопалитра – лицата на балканския фолклор" на журналиста и историк Георги Кулов. Експозицията е вдъхновена от многообразието на традиционни балкански носии на..

публикувано на 03.06.24 в 05:45

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59