Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„По тиквено време“ в Севлиево

Снимка: Facebook /Adrina Tur

14 октомври е особено тържествен за жителите на Севлиево, тъй като това е празникът на града, в който се почита покровителката Св. Петка. Денят започва с празнична света литургия, след което всички се пренасят на площада. Там пък царува тиквата, която открай време е символ на града. Следват конкурси и награди - за майстори на тиквени специалитети и за земеделците, отгледали най-големите и най-дълги тикви тази година.

Празникът на тиквата в Севлиево е кулминацията на традиционния Есенен панаир в града, който има дълга история – за първи път се провежда през 1922 година, утвърден е от Министерството на земеделието и има важно значение за развитието на икономиката на Севлиевския край.

За Деня на Севлиево празнично настроение носи и богата палитра от гостуващи артисти- пътуващият фестивал „Улицата” ще оживи пешеходната зона около обед, а след това в спортна зала “Дан Колов” ще започне съборът на “Северняшки гайтани”- изпълнители от клубовете за български народни хора. Няма как да мине празникът и без игрите  с “Традиционно хоро по тиквено време”. До полунощ ще бъдат отворени вратите на Градската худ. Галерия „Асен и Илия Пейкови” и Музей на съвременното изкуство и Хаджистояново училище. Очаквани гости в Севлиево са Владимир Михайлов - победителят в голямо телевизионно шоу и фолкдивата Малина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Из Искърското дефиле

Облачна събота, на места - валежи

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. Ще има и валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав - слаби. Вечерта от север валежите ще спират. Минималните температури ще са между 8° и 13° ,..

публикувано на 03.05.24 в 19:05

Православни християни изпълниха храмовете на Разпети петък

Въпреки дъжда в различни краища на България храмовете в страната се изпълниха с вярващи на Разпети петък. В София много от тях посетиха митрополитския катедрален храм "Света Неделя". Поклонението продължава през целия ден. Вечерта в храма ще бъде..

публикувано на 03.05.24 в 17:22

Вход свободен и войнишка боб чорба във Военноисторическия музей за 6 май

С Ден на отворени врати ще бъде отбелязан на 6 май Денят на храбростта и празникът на Българската армия в Националния военноисторически музей в София, Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и в Музея на авиацията в..

публикувано на 03.05.24 в 12:10