Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„По тиквено време“ в Севлиево

Снимка: Facebook /Adrina Tur

14 октомври е особено тържествен за жителите на Севлиево, тъй като това е празникът на града, в който се почита покровителката Св. Петка. Денят започва с празнична света литургия, след което всички се пренасят на площада. Там пък царува тиквата, която открай време е символ на града. Следват конкурси и награди - за майстори на тиквени специалитети и за земеделците, отгледали най-големите и най-дълги тикви тази година.

Празникът на тиквата в Севлиево е кулминацията на традиционния Есенен панаир в града, който има дълга история – за първи път се провежда през 1922 година, утвърден е от Министерството на земеделието и има важно значение за развитието на икономиката на Севлиевския край.

За Деня на Севлиево празнично настроение носи и богата палитра от гостуващи артисти- пътуващият фестивал „Улицата” ще оживи пешеходната зона около обед, а след това в спортна зала “Дан Колов” ще започне съборът на “Северняшки гайтани”- изпълнители от клубовете за български народни хора. Няма как да мине празникът и без игрите  с “Традиционно хоро по тиквено време”. До полунощ ще бъдат отворени вратите на Градската худ. Галерия „Асен и Илия Пейкови” и Музей на съвременното изкуство и Хаджистояново училище. Очаквани гости в Севлиево са Владимир Михайлов - победителят в голямо телевизионно шоу и фолкдивата Малина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32