Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 13 октомври парламентът гласува вот на недоверие на правителството

Снимка: БГНЕС

В петък, 13 октомври, парламентът ще гласува вот на недоверие към правителството на Николай Денков. Това обяви след 4-часови дебати председателят на парламента Росен Желязков. Според правилника на Народното събрание гласуването може да се проведе не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите по темата. За да мине вотът, за него трябва да гласуват поне 121 депутати в 240-членния ни парламент.

Вотът беше поискан от опозиционните БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" заради "провала на правителството в сектор "Енергетика".

"Опозицията поиска вот на недоверие към правителството заради провала в енергетиката. Единственият провал, който видяхме днес, е в опитите на опозицията да излъже българския народ, че идва някакъв енергиен апокалипсис", заяви премиерът. По думите му правителството и Брюксел няма да затварят въглищните централи, те ще бъдат затворени под натиска на пазара на енергия.

Денков подчерта също, че няма да останем с недостиг на енергия, тъй като се работи активно по внедряването на редица нови мощности. До 2040 г. се предвижда ръст на инсталираните мощности у нас от сегашните 13 000 МВт до 30 000 МВт. "България има шанс да остане износител на енергия в съседните страни, само и единствено ако модернизира технологичните си мощности", заяви премиерът.

Денков не очаква вотът на недоверие да мине.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има свой павилион на световния форум “Туризъм Експо Япония”

Екипът на българското посолство в Токио представя страната ни на форума “Туризъм Експо Япония”, който се провежда до 29 септември в японската столица, съобщи дипломатическата мисия на фейсбук страницата си. “Информираме ви, че..

публикувано на 26.09.24 в 21:10

Есенни горещини ще има през деня в петък

В петък , 27 септември, ще е слънчево и дневните температури ще се повишават. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 11°. Максималните ще са от 28 до 33°, в столицата ще е 29°.  По Черноморието  ще е слънчево, сутринта на..

публикувано на 26.09.24 в 19:45

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00