Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През ноември в България ще пристигне голяма бизнес делегация от САЩ

Кенет Мертен
Снимка: БГНЕС

САЩ не са намесени в завръщането на разследвания бизнесмен Васил Божков в България, увери пред "Нова телевизия" американският посланик в София Кенет Мертен. "Беше голяма изненада за нас, когато Божков се прибра в България. Свързахме се с колегите в Дубай и те ни увериха, че нямат никаква роля", посочи Мертен по повод твърденията на бившия хазартен бос, че е съдействал на американските власти и е предоставил важна информация, сочеща, че е изнудван от хора във властта. САЩ не обсъждат включването на нови български имена по закона "Магнитски", добави дипломатът. 

Посланикът отрече Вашингтон да е намесен в съставянето на последното правителство в София. "Това не е вярно. Ролята ни не е да се намесваме във вътрешната политика на страната. За това си има избори и работим с тези, които изберат българите", каза Мертен. Американското посолство се радвало да види стабилно българско правителство, което работи за постигане на ползи за българските граждани и с партньорите от ЕС и НАТО. В тези трудни времена това е особено важно. Благодарение на стабилното правителство през ноември в България ще пристигне голяма бизнес делегация от САЩ, анонсира Мартен.

Той заяви, че разбира ролята, която е изиграла Русия за България в миналото. "Но работата ми тук е да се съсредоточа върху настоящето и бъдещето. Вярвам, че България е взела редица решения през последните години да се присъедини към ЕС и НАТО. Вярвам, че повечето българи разбират, че бъдещето на младите е ориентирано към европейските партньори или Северна Америка. Не вярвам, че има много хора, гледащи на Русия като на икономическото или политическо бъдеще за България", заяви посланикът на САЩ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37