Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в района на Вашингтон е сплотена въпреки разстоянията

Снимкa: Център на българската общност във Вашингтон

Обединени сме от изгубеното чувство за родина, казва сънародникът ни от Вашингтон проф. Асен Асенов, който отделя от времето си да направи изследване на българите отвъд Океана. След демократичните промени в България вълната от емигранти към Америка повлече много родни специалисти, сред които е и самият той. „Това е огромна трагедия за България и голям подарък за Съединените щати“, констатира с днешна дата  проф. Асенов. Няма точна статистика какъв е броят на българите, установили се в САЩ. Причините за това са много – както заради тяхната разпръснатост, така и заради законодателството на двете държави.

"Първото предизвикателство е да определим кой е българин. Ако едно дете е родено от родители българи в САЩ, американското законодателство го счита за американец, а българското го третира като българин, само ако то си е подало документи за българско гражданство – обясни в интервю за Радио България проф. Асен Асенов – той е и един от създателите на Център на българската общност във Вашингтон. – Според някои данни българите в САЩ са над 400 000, което според мен е твърде завишена бройка. Официално се смята, че са между 120-130 000 души, а вероятно са около 250-300 000. За района на Вашингтон (около 100 километра наоколо) мисля, че сме около 10-15 000 души (именно толкова голям е един район, в който, според американските стандарти, хората могат да общуват и на живо – бел. авт.)."

Асен Асенов
Освен разпръсната, нашата общност в Страната на неограничените възможности е и твърде разнообразна по своите интереси и способности.

"В края на 90-те години на м.в. в САЩ дойдоха хиляди българи и едно от нещата, които ни обединяваха, беше изгубеното чувство за родина, връзки с приятели, култура, език. Около 2000-та година интернет все още не беше толкова развит, за да може да гледаме българска телевизия, български филми и да има по-жива връзка с родината. Телекомуникацията пък беше доста скъпа и ограничена. Живите срещи на емигранти, които идваха тук стресирани от липсата на контакти, професионално развитие и утвърждаване, се превърнаха в една от причините да създадем Центъра на българската общност за района на Вашингтон – припомня си Асенов. – През 2002 г. беше създадено и българско училище "Свети Климент Охридски". Тогава се появи и съставът за народна музика "Люти чушки" с участието на Цвети Досева, кавалджията Валери Георгиев и други музиканти, които поддържаха българския дух. Децата в училището тогава бяха между 30 и 40 и никога няма да забравя енергията, с която то беше създадено от ентусиастите, които се заеха с тази мисия."


Отворен през 2002 година със съдействието и финансовата подкрепа на много сънародници – лекари, музиканти и юристи, превърнали се в негово социално-икономическо ядро, Центърът на българската общност организира 12 филмови фестивала, 14 ежегодни български събора, които обединяват българите – от бебета до възрастни над 90 години, множество концерти на родни изпълнители и танцови състави.


"Целта е тези хора да идват на нашите изяви, да създават контакти, да пазят културата си. Нещо повече – те работят и живеят сред американци и искахме да направим така, че да поканят техни приятели да видят богатството на нашата култура, музика, танци, история, на българската кухня – да видят вселената на българската душа. Това е мисията на Центъра на българската общност вече 23 години" – обяснява проф. Асенов.


Българи от Вашингтон участваха и в Световния културен фестивал, провел се в американската столица в края на септември. Там няколко фолклорни трупи от САЩ, заедно с гайдари и кукери представиха различните фолклорни области на страната ни.

Извън активната си обществена роля в рамките на нашата общност, Асен е ценен специалист в сферата на икономиката:

"В края на 80-те и началото на 90-те години аз бях преподавател в Университета за национално и световно стопанство в София, но бавната промяна и желанието за професионално развитие ме накараха да дойда в САЩ – споделя той причините да избере живот отвъд Океана. – През 2006 г. станах хоноруван преподавател на Американския университет във Вашингтон. Моята основна изследователска работа през последните 6 години е в Националния институт за здравето в САЩ. Там работя като икономист и мога да кажа, че това е най-добре финансираният и известен институт за биомедицински изследвания. В него работят изследователи от цял свят, в това число и от България. Моята задача там е да изготвям финансови анализи и оценки за влиянието на всички инвестиции на американската държава в областта на биомедицинските изследвания".

Снимки: Център на българската общност във Вашингтон, Борислава Борисова, БНР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Българчета от Балканите търсят най-здравото писано яйце в Босилеград

Символът на Великден – боядисаното в червено и всякакви други цветове яйце, отдавна се е превърнал и в символ на Босилеград. Сръбското градче, само на хвърлей място от границата, е населено предимно от етнически българи, които от повече от 30 години..

публикувано на 02.05.24 в 05:10
Неделно училище ¨Васил Левски“ във Валенсия

Българчета във Валенсия боядисваха яйца и плетоха кошнички за Великден

През отминалия уикенд ученици от неделно училище "Васил Левски" към  Асоциация "Прогрес", град Валенсия, Испания, участваха в традиционната работилница за боядисване на яйца, а към тях с готовност се присъединиха и техните родители. Целта на мероприятието е..

публикувано на 01.05.24 в 16:49