Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Будин Михов и неговите световнопризнати книги по биохимия и медицина

Проф. Будин Михов
Снимка: Гергана Манчева

Молекулна медицина, медицинска химия, биохимия, молекулна патология, молекулна фармакология – това са част от темите, върху които проф. Будин Михов работи в продължение на 30 години. Сам казва, че е учен от световна величина, а обемът на трудовете му доказва, че когато човек е отдаден на науката, граница за него е само хоризонтът.

Проф. Будин Михов издава първата си книга „Електрофореза. Теория и практика“ на немски език, а след това бива преиздадена и на английски от издателство във Великобритания. До ден днешен тя остава най-големият труд в областта на електрофорезата в света. Истинската гордост на професора биохимик обаче е неговият фундаментален труд „Енциклопедия на молекулната медицина“, който с времето обогатява.

Един негова книга се радва на особен читателски интерес, при това в световен мащаб – „Химия в медицината“. От нея черпят знания както студентите медици, така и много преподаватели и хора от практиката. Интерес проявява също издателството на университета Кеймбридж (Cambridge University Press), което вече е подписало договор с българския професор и след половин година ще издаде научния му труд.


Преди да напише своите книги, в живота на Будин Михов се появява интересът към красотата на науката. Бъдещият учен израства в семейството на д-р Михо Михов, един от най-известните русенски лекари. Започва да се интересува от медицина още в детството си, а по-късно, като студент в Медицинския университет в София, достига до прозрението, че за да разбере патогенезата*, трябва да натрупа знания за молекулите и атомите в клетките. Днес професорът е убеден, че само по този начин могат да се осъзнаят и самите механизми на лекарствата. „Тези механизми са в основата на заболяванията, но те са и ключ към тяхното лечение и обясняват как действат антибиотиците, хормоните, стероидните лекарства – всичко опира до атомите и молекулите в клетката“, казва той.

„Механизмите на взаимодействие на молекулно ниво трябва все повече да се опознават и да се изнамират нови лекарства, с които да се лекуват нелечими досега болести – продължава проф. Будин Михов пред Радио България. – Дали със 100 или с още повече години, но човешкият живот ще бъде удължен. По-рано никой не е имал представа за съществуването на антитела, а днес много се говори за имунологията. Оказва се, че тя е изключително важна за защита на човешкия организъм от различни заболявания. Напредък беше направен също с откриването на антибиотиците и чрез тях бяха спасени милиони хора по света. Ако преди човешкият живот е бил 40 години, сега той е над 70-80 – това е благодарение на изучаването на същите интимни механизми в клетките и опознаването на човешкия организъм.“

Проф. Будин Михов определя като голяма отговорност написването на книга, която да се използва от различни специалисти в медицината по цял свят. „Освен това по програмите на университета в Кеймбридж се обучават студенти не само в Англия и САЩ, но и в Канада, Австралия, Азия“, добавя ученият. Неговият успех идва след години упорит труд и добро владеене на три езика. Той следи най-новите публикации на водещите университетски  центрове в Германия, САЩ, Русия, Англия. За книгите си не разчита на помощ от асистенти и сътрудници, а всичко подготвя и редактира сам.

В момента първостепенната ми задача е да издам „Химия в медицината“, която да бъде на супер високо ниво, защото я смятам за мое призвание и задължение – казва още проф. Будин Михов. – Книгата ще бъде за целия свят и по нея ще се учат лекарите, студентите по медицина. На тях трябва да се изясни защо тъкмо химията е необходимо да бъде изучавана, защо тя е в основата на тяхната професия. Същото важи и за асистентите и професорите в областта на здравната грижа по целия свят. Освен това имам още един договор към издателства от Бостън и Берлин за издаването на „Молекулна медицина“, която ще бъде колосално голяма – 1600 страници. Няма как да се справя с толкова огромен труд, ако за всичко това не черпя сили и вдъхновение от природата. Много обичам планините и ходя често в планините край София. Това поддържа моя тонус. По този начин се развличам, а в останалото време работя върху книгите.“

*Патогенезата представлява механизъм на възникване и развитие на болестта и отделни нейни прояви на различни нива в организма, от молекулярни нарушения до изменения в органите и системите.

Снимки: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05