Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екип на "Радио България" – при българите в Албания

Журналистите са в Албания от 20 до 24 октомври 2023 г.

И в Албания посрещат с хляб и сол
Снимка: Милена Селими

Целта на журналистите от многоезичната програма на Българското национално радио е да се срещнат и да разговарят с представители на българското национално малцинство, на български образователни институции и дружества. Посещението е част от нова инициатива на „Радио България“ за изграждане на по-здрава връзка между българите у нас и българите по света.

Младежи от българското малцинство - след представяне в Тирана

"Идеята ни е, чрез силата и авторитета на общественото радио, да разкажем на аудиторията у нас и в чужбина за българите, които по силата на исторически, социално-икономически или други фактори живеят извън пределите на родината си" – обяснява главният редактор на „Радио България“ Красимир Мартинов, който е в балканската държава заедно с колежката от Албанската редакция на медията Костандина Бело, самата тя - представител на българското малцинство в Албания.

Костандина Бело

„Воден от желанието си да надгражда постигнатото и да следва мисията си, екипът на „Радио България“ започва работа по нова рубрика, ориентирана към по-задълбочено проучване и представяне на българските общности зад граница - казва Красимир Мартинов. - Целта ни е както да спомогнем за повишаването на националното самочувствие на нашите сънародници зад граница, така и да предадем на българите в България познанието за историята, живота и съвременните предизвикателства пред хората, живеещи извън родината си. 

Красимир Мартинов

Поради спецификата на общността, географската близост с България, общите черти и взаимовръзки на Балканите, решихме да започнем нашата радио поредица с разговор за българското национално малцинство в Албания. Маршрутът ни предвижда срещи в столицата Тирана, градовете Елбасан, Корча, Кукъс, Билища, Поградец, а също - във Връбник, Голо Бърдо, Гора. Желанието ни е да усетим, а след това и да предадем на нашата многобройна аудитория по света духа и атмосферата на местата в Албания, където живеят наши сънародници.“


Българското национално малцинство в Албания беше официално признато от албанската държава през октомври 2017 г. Негови представители живеят както в големите градове, така и в по-малки населени места, някои от които са в труднодостъпни райони на Албания. Част от българите там вече по-трудно разбират и говорят български език, но други са успели да съхранят идентичността и говора си през времето, като дори предават традициите на поколенията след тях. Към момента точният брой на българите в Албания е неясен, но преброяването на населението, което върви в момента в страната, ще ни даде по-добра представа за това.

Празник в Голо Бърдо

„Освен да събере информация и впечатления от живота на българите в Албания, с посещението си на място екипът на „Радио България“ има за цел да узнае повече и за двустранните връзки между България и Албания, за инициативите за популяризиране на културното наследство на двата народа, за създаването на двустранни икономически и бизнес контакти, както и за потенциалните възможности за разширяване на сътрудничеството в рамките на Югоизточна Европа и на ниво Европейски съюз, доколкото Албания е кандидат за членство в съюза, а България може да й предаде безценен опит по този път“ – казва още Красимир Мартинов.


Предвижда се новият проект на „Радио България“, насочен от и за българите по света, да започне в началото на 2024 г. Избрани моменти от него ще звучат и в националния радио ефир, чрез съвместната рубрика на „Радио България“ и Програма „Хоризонт“ – „Родина зад граница“, започнала през 2020 г., като част от предаването „Нощен Хоризонт“. 

Снимки: Милена Селими, facebook.com/Nasha.Golloborda, личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българин учи деца в Уганда на български песни и хора

Ученици в Уганда се учат да пеят български песни и да играят нашенски хора. Това става благодарение на Даниел Делибашев, който е създал училище в африканската страна и помага на местни деца. Той беше награден с почетна грамота от министъра на..

публикувано на 28.05.24 в 15:47

Германският град Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд

"На добър път към дома, царю Фердинанд" – под това заглавие от пресслужбата на германския град Кобург разказаха за тържествената прощална църковна церемония, с която жителите на града се простиха с именития си съгражданин. Посмъртно пренасят в..

публикувано на 28.05.24 в 15:34

БНР ще звучи по Радио-телевизия Цариброд и ще подкрепя инициативи на българите в Сърбия

От месец юни българите в пограничния район на Сърбия ще имат още една врата към България. По местната Радио-телевизия Цариброд ще звучат предавания и новини, създавани от Българското национално радио. П ърво ще започнат да се излъчват Обедният..

публикувано на 27.05.24 в 19:30