Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът наложи вето върху либерализацията на битовия пазар за ток

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за енергетиката, които предвиждат пълна либерализация на пазара на ток за битовите потребители до 2026 г. "Стандартът на живот на мнозинството български граждани остава най-ниският в ЕС, а предвидените промени може още повече да затруднят именно хората, които и без това трудно посрещат базовите си житейски разходи“, пише в мотивите.

Президентът се съмнява доколко предвиденият преходен период, в който от юли 2024 г. ще се компенсират битовите потребители и ще действа до въвеждането на пълна либерализация на пазара в края на 2025 г., ще е ефективен. Радев предупреждава и че заличаването на обществения доставчик ще доведе до бързото закриване на въглищните "Мини Марица-Изток“.

Няма риск от рязко увеличаване на цените, коментира ветото премиерът Николай Денков. Тази либерализация трябваше да се случи, регламентът е от 2019 г., България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала, каза премиерът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очаква ни слънчев Великден

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали. В по-голямата част от страната ще бъде почти тихо, в Източна България – със слаб североизточен вятър...

публикувано на 04.05.24 в 18:30

Светият синод на БПЦ: Безбройни са Божиите дарове, но най-голям измежду тях е Възкресението

“ Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение .” Това заявяват в..

публикувано на 04.05.24 в 16:37

Неблагоприятен ден за планински туризъм

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите части вали дъжд и има мъгла. Над 2200 м надморска височина снежната покривка достига 5-10 см. Според прогнозата за времето на Националния институт по..

публикувано на 04.05.24 в 10:26