Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо и как да станем „Закрилник на мечка“?

Снимка: spasetedivatapriroda.bg

Малък и космат,
палав сливояд,
из клоните се крие,
плодчета да свие.

Що е то?

Досетихте ли се за отговора на гатанката? Става дума, разбира се, за малкото мече Никола, известно още като „крадеца на сливи“. През юли мечокът Никола бе спасен в съвместна акция на Спасителния мечешки отряд на WWF, горски служители от държавните институции и неправителствената организация “Четири лапи“. 

Никола прекара известно време в Парка за мечки в Белица, след което бе транспортиран до специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурос“ в Гърция. В момента животното е там, за да укрепне и придобие умения за оцеляване в природата. Накратко – за да се научи да бъде истинска мечка. След време, когато е готов, той ще може да се върне в дивата природа – неговият дом.

Вижте как протече операцията по спасяването на 5-месечния Никола!

Успешни акции като тази за мечо Никола са възможни само с участието на хора, които не обръщат гръб на диви животни в беда, а искрено желаят да им помогнат. Затова тези дни от WWF България отново ни призовават да подкрепим с дарения кампанията им „Бъди закрилник на мечка“. Преди 3 години организацията постави началото на програма за опазване на мечките и предотвратяване на конфликта им с хората. До момента 2000 българи са се отзовали на апела за помощ и са подкрепили създаването на Спасителния мечешки отряд. Той вече е на терен и работи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36