Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е изключение от прозападните нагласи в Централна и Източна Европа

Снимка: БТА

Представително проучване в 8 държави от Централна и Източна Европа, проведено от базираната в Братислава мрежа "GLOBSEC" , отчита засилване на прозападните настроения в региона. България е видимо изключение в някои отношения, бе обявено при представяне на резултатите в София.

71% процента от българите искат страната да остане в ЕС. Процентът е по-нисък само в Словакия. 55,6% от българите се страхуват от въвеждането на еврото. 57,8% искат страната да остане част от НАТО, което е най-нисък резултат също със Словакия. Българите са на последно място по солидарност със съюзниците - само 44% подкрепят оказване на военна помощ за нападната страна член на НАТО. Подкрепата в България за предоставяне оръжие на Украйна е също най-ниска 49 на сто. Само 34%  от българите възприемат Русия като заплаха. Унгария е единствената друга държава, където този дял е под една втора или 46%. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за валежи във вторник – в северната и южната част на Централна България

Във вторник , 4 юни, през страната ще премине студен фронт. От запад на изток ще превали. В Западна и Централна България има условия за значителни валежи и градушки. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от..

публикувано на 03.06.24 в 19:35

България днес - 3 юни 2024 г.

Пъстроцветна е първата за месец юни „България днес“. В днешната програма ще говорим за „умиращите“ български села и „протестът“ на един млад човек срещу тенденциите. Ще ви разкажем за нов и нетипичен подход в борбата срещу горските пожари,..

публикувано на 03.06.24 в 19:00

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35