Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата общинска управа в Кукъс ще работи за подобряване на условията на живот на българите в Го̀ра

Среща между новия кмет Алберт Халилай и посланик Ивайло Киров

Историко-географската област Го̀ра в североизточна Албания е населена основно с гора̀ни – българско славяноговорещо население, което изповядва исляма. В т.нар. наречената Кукъска Гора те са разпръснати във високопланинските села Шищевец, Борие, Орешек, Църнолево, Оргоста, Кошарище, Запод, Пакища и Очикле. Условията на живот за хората са сурови и тежки, а най-голям проблем е лошата инфраструктура. От основното шосе до селата се стига по тесни и стръмни черни пътища. В продължение на километри няма асфалтиран път, няма маркировка, няма и предпазни огради. Сградите на повечето училища също са в плачевно състояние и се нуждаят от основна реконструкция. 

Българският посланик Ивайло Киров и кметът на Кукъс Алберт Халилай

От около месец община Кукъс, към която принадлежат селата в Гора, има нов кмет - Алберт Халилай. Посланикът на България в Тирана Ивайло Киров беше сред първите дипломати в Албания, срещнали се с него. На нея той получи уверения, че общината ще работи за подобряване на условията на живот на българите от високопланинските села, в тясно сътрудничество с българската държава.

Училището в Църнолево се нуждае от спешен ремонт

България вече помага за развитието на община Кукъс, като реализира различни проекти. Такъв е този за реконструкцията на детска градина в град Кукъс, протоколът за която беше предаден на кмета от посланика. С български средства е изграден компютърен кабинет в едно от училищата, а предстои подобен проект да се реализира и в друго образователно средище в района.

Гледката от училището в Църнолево

В подкрепа на добрата воля за решаване на проблемите на българското малцинство в района на Гора е и фактът, че в новата администрация на Кукъс за заместник-кмет е назначен българин от с. Орешек, завършил финанси в Стопанската академия в Свищов и реализиращ себе си в публичната и данъчната администрация на Албания повече от 15 години. 

Заместник-кметът на Кукъс Агрон Нурединай

Снимки: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ефективни присъди за българи, източили 53,9 млн. паунда от британската социална система

Четирима българи, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари във Великобритания, получиха присъди между 3 и 8 години затвор от съда в лондонския квартал “Ууд Грийн” , предаде кореспондентът на БНР..

публикувано на 30.05.24 в 16:50
Къщата на Димитър Талев в Прилеп

Правителството търси спешно решение по казуса за къщата на Талев в Прилеп

Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и да започне процедурата за закупуването на родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп. Около това се обединиха министрите от служебния..

публикувано на 30.05.24 в 12:56

Българите извън ЕС ще могат да упражнят евровот в дипломатическите ни мисии

В държавите извън ЕС ще може да се гласува за членове на Европейския парламент само в секциите в дипломатически и консулски представителства, уточни говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева . "Избирателите, които на 9 юни ще бъдат..

публикувано на 29.05.24 в 19:10