Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрият майстор на класическата пица в света е 23-годишен българин от Шумен

Снимка: Българска Асоциация на Пицарите

Световният шампион сред пицарите още не може да осъзнае какво му се е случило. Светослав Митев е само на 23, живее в Шумен и доскоро е работил като най-обикновен разносвач на пици в местно заведение. Ала съдбата е пълна с обрати, понякога и добри. Преди дни младият българин беше удостоен с високото отличие на Pizza World Cup 2023, чието 21-во издание се проведе в Рим. В тазгодишната надпревара са участвали около 180 пицари от цял свят.Светослав Митев е бил единственият българин и е станал победител с единодушното решение на 20-членното жури.

"Идеята ми беше да съчетая вкусовете на две държави и да направя от два различни продукта нещо общо. Продуктите бяха италиански доматен сос и италианска прясна моцарела. Добавих българска тученица с български еленски бут, българско козе сирене с трюфели. Накрая добавих сладко от люти чушки, годжи бери и тиквени семки. Сладкото се съчета с вкуса на козето сирене и нещата се получиха доста добре. А българският продукт, който най-много изпъкна, според мен, беше тученицата, защото те не бяха срещали нещо подобно в пиците" – каза Светослав Митев в интервю на Стоян Стоянов от БНР- Шумен.


Преди три години Светослав започва работа като шофьор разносвач в шуменска пицария. Кулинарният му талант обаче бързо го вкарва в кухнята.

"Докато оправях поръчките, наблюдавах в кухнята какво се случва, дори имах проблеми, защото бърках адреси, поради тази причина. Но за мен беше по-интересно какво се случва в кухнята. Мина време и ми предложиха като на шега да помагам в кухнята, защото имаха нужда от готвачи. Така започна всичко" – спомня си Светослав. Малко по малко работата го поглъща и се превръща в страст.

Младият българин навлиза в необятния свят на пицата, чете и прави проучвания, започва сам да отглежда жив квас и да се усъвършенства. А това, че си „самоук“ майстор може би си има и своите предимства. Повечето конкуренти на Светослав в Pizza World Cupса завършили престижни кулинарни колежи, окичени са с международни призове и с многогодишен опит зад гърба си. Ала не те, а нашето момче е признато за майстор на класическата пица за 2023-та:

"Направи ми впечатление, че хората, които знаят и могат, в стремежа си да покажат това претрупват нещата и когато ти донесат парче от тяхната пица, ти виждаш, че е със супер много продукти, които са правилно съчетани, но ти не знаеш кое да опиташ първо. Докато според мен, трябва от едно парче да се усеща вкусът на цялата пица. И другото е, че много малко състезатели се сетиха да предложат напитка. Аз съчетах моята пица с български Мавруд от 2019 г., който е с три български награди и доста добре се съчетаха заедно."

Младият българин е имал само 12 минути на разположение, за да шашне журито със своите умения. "Целта ми беше да не се изложа и да представя страната ни. Не съм очаквал, че ще спечеля, все пак аз съм на 23. Исках просто да събера опит“ -признава Светослав. И допълва, че от сега се готви за следващия световен шампионат по пица.

"Надявам се догодина да мога да представя България с римски стил пица. За разлика от класическата пица, която е с тънка коричка, хрупкава и кръгла, римската е продълговатата, тя е с по-висока хидратация на тестото. Още по хрупкава става от класическата, защото има специални техники в самото приготвяне на тестото. И искам да изучавам следващите категории в пицата, като пица Романа, пица Наполетана, има пица без глутен... Надявам в следващите години да се развивам в тази насока" – казва в заключение Светослав Митев.

Вижте още :

Текст: Венета Николова /по материал на Стоян Стоянов от БНР-Шумен/

Снимки: Българска Асоциация на Пицарите,  БТА, БНР Шумен


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37