Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев сезира Конституционния съд за таксите върху транзита на руския газ

Президентът Румен Радев.
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредбите от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки към Русия, с които се налагат "енергийни вноски“ върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни.

Президентът посочва, че са нарушени редица положения, закрепени в българската Конституция, не е ясна и правната природа на нововъведената "вноска“ и дали тя представлява данък, такса или мито. Засегнати са и принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива, а законът е приет в противоречие с правилата за упражняване на законодателна инициатива и с принципа на правовата държава, изтъква още президентът. 

Радев подчертава, че държавите-членки на ЕС са в митнически съюз помежду си и е въведена забрана не само за мита между страните в съюза, но и за едностранно налагане на "всички такси с равностоен на мито ефект“. В писмото си президентът припомня, че при отношенията на държавите членки на ЕС с трети страни се прилага Обща митническа тарифа, която се определя от Съвета по предложение на Европейската комисия. Режимът на санкциите на ЕС също не предвижда държавите членки да налагат самостоятелно допълнителни ограничения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05
Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на..

публикувано на 11.05.24 в 10:03