Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местни избори 2023

В регионите цената за купуване на глас в местния вот е от 40 до 150 лв.

Снимка: БГНЕС

"До настоящият момента са подадени 1080 сигнала за нарушаване на изборното законодателство. Преобладаващите - 635 от тях, са за купуване на гласове", обяви вътрешният министър Калин Стоянов. 142 са образуваните досъдебни производства. 124 от тях са за нарушаване на политическите права на гражданите.

“През същия период на предизборната кампанията за местна власт през 2019 г. са получени 431 сигнала, има образувани едва 44 досъдебни производства“, сравни Стоянов. Министърът обясни, че цената на един глас е различна по места. “Варира между 40 - 100 лева до 150 лв. максимум”, поясни Стоянов.

Главният секретар на министерството Живко Коцев обясни, че най-много сигнали до момента са подадени от области Бургас, Варна, Монтана, Враца и столицата. “Схемите са добре известни - дава се обещание за осигуряване на работа, опрощаване на дългове към кредитни институции, заложни къщи и др., обещания за дърва за огрев. Това са стандартните схеми”, поясни той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06
Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09