Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори за местна власт 2023 г.

Избирателната активност в местния вот

| обновено на 29.10.23 в 19:29
Снимка: Ани Петрова

По данни от Exit poll на социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на БНР за местния вот, избирателната активност за кмет на община към 19 ч. в София е 36,0%, в Пловдив – 33,7%, във Варна – 39,9%, в Благоевград – 55,0%, и в Кърджали – 39,2%.
Избирателната активност за общински съветници към същия час в София е 35,3%, в Пловдив – 32,9%, във Варна – 40,0%, в Благоевград – 54,5%, в Кърджали – 39,2%.



Избирателната активност към 17 ч.
в София е 28,3%. Гласувалите в Пловдив са 26,4%, във Варна – 32,1%, в Благоевград – 47,8%. и в Кърджали – 35,7% от имащите право на глас, сочи Exit poll на социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан" – партньор на БНР за местния вот.

Избирателната активност към 15 ч. в София е 22,4%. Гласувалите в Пловдив са 20,2 на сто, във Варна – 26,2%, в Благоевград – 40,2%. и в Кърджали – 29,8 на сто от имащите право на глас. 

Избирателната активност към 13 ч. е сходна с тази на местния вот преди 4 години – В София гласувалите са 15,7%, в Пловдив – 14,6 на сто, във Варна – 19,2%, в Благоевград – 29,9% и в Кърджали – 23 на сто.

Избирателната активност за страната към 11.00 ч. е 12,3%, по данни на Централната избирателна комисия – ЦИК. Преди 4 години към този час тя е била 10,43 на сто. Най-висока е активността в община Болярово – 33, 94%, а най-ниска – в Пловдив – 7,25%.  Според "Галъп интернешънъл болкан" избирателната активност в София към 11 ч. е  7,9%, т.е. малко по-висока отпреди 4 години. Говорителят на ЦИК Росица Матева призова избирателите да гласуват и спокойно да изразят своя вот: "Нека не търсим някакви проблеми, а да протече спокойно изборният ден." Най-сериозните сигнали са за притесненията на избиратели, че при поставени една върху друга бюлетини при гласуването остават следи върху долната. Затова ЦИК съветва гласоподавателите да поставят всяка бюлетина поотделно върху масата. ЦИК е изпратила указания да се признават за валидни дори бюлетините, върху които има останал отпечатък.

Активността на гласоподавателите в местните избори към 9 ч. е близка до тази от преди 4 години, съобщиха от "Галъп интернешънъл болкан", агенцията която е партньор на БНР в изборния ден.

В София до този част до урните са отишли 1,9% от имащите право на глас, на предишния местен вот показателят е бил 1,8 на сто. В Пловдив активността е 2% при 1,9 на сто преди 4 години. Във Варна са гласували 3% от избирателите, колкото и през 2019 г. В Благоевград и в Кърджали също се повтарят предишните показатели съответно правото си на глас са упражнили 6 и 5,5 на сто от вписаните в избирателните списъци. 

На местните избори малки масиви от гласове могат повлияят на резултата

На местни избори средата е много по-занаятчийска и са възможни всякакви изненади, като по-малки масиви гласове могат да повлияят. „Както се вижда,  изборният процес е обект на политически технологии", коментира пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов. В по-големите населени места към първите часове на деня по традиция изборната активност е по-ниска, посочи той. Политологът апелира "всеки да гласува със собствения си разум, съвест и сърце и да не се влияе от излизащото по различни сайтове".  Част от активността може да се увеличи, защото може да се върнат хора, които са били уплашени от машините, отбеляза Симеонов. Но не изключва и излизането на хора, които ще гласуват "протестно и компенсаторно" заради премахването на машините за гласуване. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски хотели популяризират българската кухня

От първата половина на май до 12 юли 2024 г. в шест хотела от веригата HULIC в Япония, в партньорство с Посолството на България в Токио се организира Фестивал на българската кухня, съобщават във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Страната на..

публикувано на 21.05.24 в 16:23

Лили Иванова беше удостоена с Почетния знак на президента

Легендата на българската естрада Лили Иванова беше удостоена с Почетния знак на президента. Отличието беше връчено след нейния концерт на 20 май в Народния театър "Иван Вазов" за изключителната значимост на цялостното ѝ творчество към българската..

публикувано на 21.05.24 в 14:10
Снимка: Facebook /Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий “ - Атина

Да съхраниш езика си, да опазиш своята идентичност далеч от дома… в Атина

"Емиграция – доброволното или насилствено напускане за дълъг период от време на страната на обитаване и заселване в друга страна, причинено от някаква отрицателна промяна в живота, била тя природна, икономическа или военна." 861 054 са българите..

публикувано на 21.05.24 в 12:15