Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС ще разгледа казуса с машините за гласуване още в понеделник

Снимка: БТА

Върховният административен съд ще разгледа на 30 октомври решението на Централната избирателна комисия - ЦИК, да не се гласува с машини на изборите за местна власт. Делото е насрочено за 14,30 часа.

На 28 октомври ЦИК прие да няма гласуване с машини, защото получи справка от Държавната агенция за национална сигжурност, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел стъпка по стъпка изграждането на изходния код на машините, после го е изнесъл с флашка.

Според Агенцията, а и според ЦИК това нарушава доверието в гласуването с машини. След решението на ЦИК бяха изпратени 8 жалби във ВАС, включително и от управляващата коалиция "Продължаяваме промяната – Демократична България“. По закон за изборни казуси съдът трябва да насрочи делото в тридневен срок.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14