Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е част от Световната седмица на научната франкофония в Квебек

През 2024 г. НБУ ще бъде домакин на Световния конгрес на икономистите франкофони

Снимка: auf.org

България е представена на Световната седмица на научната франкофония, която се провежда от 30 октомври до 3 ноември в канадския град Квебек. Това е ежегоден форум, организиран от Университетската агенция на франкофонията (AUF).

Най-голямата асоциация на университети в света, както е известна AUF, присъства в България от началото на 90-те години и има 11 члена сред най-престижните висши училища в страната. "Това са Софийският университет "Св. Кл. Охридски", в чиито франкофонски център се помещава националното бюро на AUF, Техническият университет в София, който има факултет и програми,в които се преподава изцяло на френски език,

Химикотехнологичният университет (ХТМУ), Медицинските университети в София и в Пловдив. Българската академия на науките също е член на AUF, както и университетите в Русе, Велико Търново и Военната академия "Г.С. Раковски", научаваме от Петър Топарев, ръководител на националното бюро на Университетската агенция на франкофонията в България.

Петър Топарев (в средата) на посещение във Военната академия „Г. С. Раковски“.
Сътрудничеството на българските университети с останалите членове на AUF става на проектен принцип в областта на обучението и научните изследвания. Техни представители ще вземат участие и в работата на Световната седмица на научната франкофония в Квебек, която има 4 основни подпрограми – политическа, научна, свързана с младежта и междууниверситетското сътрудничество.  

България е една от 42-те страни, подписали манифеста на франкофонската научна дипломация, но страната ни тази година няма да бъде представена на ниво Министерство на образованието и науката – казва ни Петър Топарев:

"За сметка на това имаме участие в научните конференции. Тематиката тази година е свързана основно с икономически теми и преподавателят от Нов български университет доц. Юлиана Хаджичонева ще изнесе доклад в рамките на този научен форум. Това много добре съвпада с факта, че през 2024 г. НБУ ще бъде домакин на Световния конгрес на икономистите франкофони – доц. Хаджичонева ще има възможност да запознае колегите си с това голямо събитие, което предстои за франкофонията в България. Останалите университети и техните преподаватели и изследователи ще участват в рамките на онлайн панелите и ателиетата, т.е. те няма да са на място в Квебек, но ще могат да проследяват и да се включват в работата на различните панели."

Алея на франкофонията пред сградата на НБУ в София
Това е третото издание на научния форум, но българските учени традиционно участват в сериозни международни научни проекти, в които работният език е френски.

"Тези традиции са с доста дълбоки корени още от Възраждането – пояснява Петър Топарев. – След Освобождението има много студенти, които учат във Франция, връщат се в България, стават преподаватели и водещи изследователи и пионери в различни области, които развиват на базата на френския опит. Това продължава и след 1944 г. доколкото много добрата система езиково обучение в средното образование, която България има, а именно езиковите гимназии, е изградена на базата на френския опит. Така че традицията на френския в образованието ни – средно и висше, присъства наистина от много години в България и позволява на учените да се включват в по-широки екипи и да участват в по-мащабни проекти, включително и тези на Европейските университети."

Ръководителят на националното бюро на AUF в България обръща внимание на трудността, която срещат учените при работата на език, различен от английски, заради парадигмата на оценка на научните изследвания и остойностяване на научния труд, която е свързана изцяло с публикации, цитирания и присъствие в различни бази данни на английски език. Но все пак интерес към научна работа на френски сред българските студенти и учени има:

"Традицията, за която говорим продължава все още да същества в рамките на франкофонските програми в българските университети – споменах за тази в Техническия, но такива имат в Химикотехнологическия, свързани с инженерството, политически науки в НБУ, икономика и стопанско управление в Стопанския факултет на СУ, разбира се филологическите специалности в различните университети. Тези програми успяват да създадат млади учени франкофони, които след това стават част от екипите, и техните разработки. Но като цяло научната продукция на френски намалява" – казва в заключение Петър Топарев.

Снимки: auf.org, rndc.bg, nbu.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Галин Цоков

Два процента от учителите са работeщи пенсионери

“ Вие имате нелеката, но и изключително благородна мисия да създавате знаещи, способни и отговорни личности, но най-вече добри и честни хора, достойни граждани на страната и на света .” Тези думи отправи служебният образователен министър Галин Цоков в..

публикувано на 05.10.24 в 12:05

Успешен летен сезон и очакване за много повече туристи през зимата

Увеличение на броя на туристите с 20-25% през предстоящия зимен сезон прогнозират туроператорите. Те обаче уточняват, че хората, които ще се възползват от нашите курорти, изчакват по-стабилна прогноза за времето заради климатичните промени. Успешен..

публикувано на 05.10.24 в 11:10
Цанко Цанков

Признаха официално световния рекорд на Цанко Цанков в Дунава

Две седмици след маратонското плуване в река Дунав, по време на което Цанко Цанков преодоля дистанция от 120 км без спиране, постижението беше официално ратифицирано от Асоциацията за световни рекорди. Плувецът получи сертификат за автентичност от..

публикувано на 05.10.24 в 09:26