Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Аржентина показаха филм за спасяването на българските евреи

Снимка: Българите в Аржентина

Героичното деяние на България, с което през 1943 г. тя предотвратява изпращането на своите граждани от еврейски произход в нацистките концлагери, е малко известно в Аржентина, въпреки че там се намира най-голямата еврейска общност в Южна Америка, а в Буенос Айрес съществува Музей на Холокоста, разказващ за най-масовото в човешката история изтребление, за жертвите, техните палачи и за преживелите Холокоста. 

Тези дни в Буенос Айрес по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи се състоя прожекцията на документалния филм "Ние помним…“ с идеята в южноамериканската страна да се даде повече гласност за тази част от българската история. Лентата е създадена от Гражданска асоциация "Българите в Аржентина“ с автори Аксиния Иванова и Иван Цанков и е озвучена на испански език, за да достигне до максимално широка аудитория в испаноговорящия свят.


Във филма са показани архивни материали за евреи с аржентинско гражданство, живели в България през онези години, както и за такива от български произход, пребивавали в Аржентина. Могат да се видят запазени преписки между различни институции - българската легация в Буенос Айрес и аржентинското Външно министерство, за изясняване и разрешаване на различни ситуации, свързани с такива поданици.

Особен интерес представляват включените пространни интервюта на двама изтъкнати представители на еврейската общност в Аржентина - Джонатан Карсенбаум, директор на Музея на Холокоста и Клаудио Аврух, президент на Международния център за защита правата на човека. 

Премиерата на лентата се състоя в историческия Club del Progreso, най-старият в страната, създаден през 1852 година. Това е емблематичен клуб, чиито членове през годините са били едни от най-известните аржентински президенти. 

Филмът беше представен пред тесен кръг професионалисти и заинтересовани от темата и в присъствието на българския консул София Стоева. Предстои излъчването му и за широката публика по българската телевизия в Аржентина - Los Búlgaros TV.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28