Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София представят карикатурите от времето на соца

Снимка: nationalgallery.bg

"От вестника до музея“ - под това заглавие се открива изложба, представяща български карикатури, създадени през времето на социализма - от 1944 г. до 1989 г. Тя може да бъде видяна от 2 ноември до 31 март в Музея на изкуството от периода на социализма към Националната галерия в София.


Изложбата включва около 150 български карикатури от фонда на Националната галерия. Сред авторите са Илия Бешков, Александър Жендов, Борис Ангелушев, Стоян Венев, Борис Димовски, Доньо Донев и др.


Това е опит за реконструкция на карикатурния жанр в пресата в условията на тоталитарната система на управление на политическия, обществен и културен живот в България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40
Мел Гибсън и Христо Живков

Българският актьор Христо Живков ще присъства в продължението на "Страстите Христови", макар и дигитално

Точно 20 години след излизането на изключително популярния филм по библейски мотиви  "Страстите Христови", неговият режисьор – Мел Гибсън ще снима продължение. Това съобщи официално самата компания на холивудската звезда и продукцията вече е в..

публикувано на 05.05.24 в 10:20