Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може чрез съда да поиска собствеността на Руската църква в София

Руската църква
Снимка: Ани Петрова
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов предложи на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков да заведе дело за собствеността на софийския православен храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, известен като Руската църква, с цел той да бъде признат за собственост на българската държава.
С нотариален акт от 23.07.1997 г. православният храм и земята, върху която е построен, са признати за собственост на посолството на Русия на основание на крепостен акт от 07.11.1898 г. за дарение на "едно празно градско място в гр. София“ от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България. Разследване на прокуратурата обаче е установило факти, с които собствеността може да бъде оборена. Сред тях са двустранни документи от 1940 г. между България и СССР за безвъзмездно ползване на сградата на църквата от българската държава.

Руската църква в София влезе във фокуса на общественото внимание след изгонването от България през септември на трима свещеници от храма, уличени в шпионска дейност в полза на Москва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 6 май 2024 г.

Христос Воскресе! "Хубав ден, Великден. Още по-хубав – Гергьовден", казва народът ни. Светлият понеделник събира двата празника в едно. На днешния 6 май празнуваме храбростта и силата да побеждаваме змея на злото в дните ни, за да може да тържествуват..

публикувано на 06.05.24 в 07:00
Румен Радев

Тържествен водосвет на бойните знамена ще се състои в София по случай Деня на храбростта

В Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на столичния площад “Св. Александър..

публикувано на 06.05.24 в 06:00

Слънчево и топло време във втория ден на Великден

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°, а максималните – предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 05.05.24 в 18:30